Vi tester om alle stikksagene har krefter til å kunne brukes som dykksag.

Denne testen er fra 2015 - se vår nyeste test her: Test av stikksager

Alle kjenner stikksagen. Det er det mest vanlige elektriske verktøyet du får kjøpt i et byggvarehus, kanskje med unntak av en skru-/bormaskin.

Stikksager fås i to utgaver: en stavmodell, som gjerne er den som foretrekkes av håndverkere, og en bøylegrepsmodell, som er den de fleste gjør det selv-folk bruker. Derfor er det den modellen vi tester her. Prisene varierer også, fra noen få hundrelapper, til flere tusen kroner. Vi har plukket et utvalg stikksager der nesten alle koster under 1000 kroner. Det gjør sagene mest mulig sammenlignbare, og det er dem det selges mest av i byggvarehusene rundt om.

De små, lette sagene er veldig anvendelige til mange ting. De er fantastiske til å skjære ut hull i plater av tre og gips, og de er fabelaktige når du skal lage små, kurvede snitt. Men de kan også brukes når du skal kappe et par cm av en lekt eller et bord, hvis snittet ikke trenger å være fullstendig nøyaktig.

DISSE HAR VI TESTET

? BOSCH PST 1000 PEL ? HITACHI CJ 90 VST ? STANLEY FME 340 K ? EINHELL TH-JS 85 ? COTECH 40-8774 ? RYOBI RJS 950 ? SKIL 4381 ? WORX WX 473

VIKTIG VED VALG AV STIKKSAG


Grepet skal ligge godt i hånden. Det skal ha god plass til en hånd med arbeidshanske på, og være utstyrt med sklisikkert belegg. Start/stopp og lås. Knappen skal sitte slik at den er lett å betjene, og den skal kunne låses, slik at sagen ikke kan startes ved et uhell.Hastighetsregulering. Du kan ikke sage med samme hastighet i alle materialer. I noe skal du sage langsomt, slik at materialet ikke smelter eller brenner, i annet kan du sage raskt. Derfor skal du kunne justere hastigheten på sagen. Støvsugerstuss. Selv om sagen kan blåse ren sagelinjen, skal støvet suges opp, for det blir veldig mye av det. En støvsuger skal kunne kobles til uten problemer. Pendelfunksjon. Du skal prøve sagen før du kjøper den, og det skal være forskjell på de forskjellige pendeltrinnene. Det er ofte tre trinn, og funksjonen skal lett kunne slås av. Skråinnstilling. For å kunne sage et snitt på skrå, skal sålen kunne vinkles. Det beste er om det kan gjøres uten verktøy, og vinkelen skal kunne avleses enkelt på en skala. Såle. Sagen skal ha en solid og helt plan såle med en høy oppkant (kant), slik at du kan føre sagen langs et bord eller en skinne. Sponblåser. Sjekk at sagen har en sponblåser som blåser bort sagflis. Da slipper du å blåse det bort fra sagestreken selv.Bladfestet skal kunne betjenes uten bruk av verktøy. Bladet skal sitte urokkelig fast, også når du sager i skarpe kurver. Lys og laser. Du skal forsikre deg om at sagen har LED-lys, som lyser opp arbeidsområdet, og en laserlinje som hjelper deg å holde retningen.