Test av stikksager

Denne testen er fra 2017 - se vår nyeste test her: Test av stikksager på batteri

Stikksagen er et fantastisk verktøy. Den kan jobbe seg gjennom stort sett alle materialer, og den sager like godt rundt kurvede hjørner, som den sager rette snitt. Vi har testet sju 18 volts stikksager med masser av muskler i de små håndholdte maskinene.

Men det er minst like viktig at stikksagen er konstruert slik at den er enkel å håndtere og betjene. Det er for eksempel vanskelig hvis det krever verktøy å skifte sagblad eller vinkle sålen for å sage i vinkel. På de fleste av testens stikksager må du bruke en unbrakonøkkel for å justere sålen.

En av maskinene har ikke arbeidslys, heller ikke batteriindikator, så det er umulig å følge strømnivået. Flere av maskinene har vanskelig for å blåse eller suge vekk sagflis, slik at verken sagspor eller oppstreking er synlig. Slike problemer har ikke den kraftige testvinneren.

Slik har vi testet

Batteriene ble ladet opp, og vi noterte oss ladernes effektivitet.

Vi sagde rette snitt i en sandwich av kryssfinérplater og utførte kurvede snitt i en MDF-plate.

Vi tegnet kurvede streker og sagde etter dem, og vi kjørte også sagen på frihånd, for å vurdere hvor god den var til å svinge.

Vi brukte samme type sagblad til alle sagene. Vi testet hvilken innflytelse pendelinnstillingene hadde på prestasjonene til sagen.

Vi monterte og vurderte tilbehøret, for eksempel støvsugertilkoblinger og antisplintplater. Vi skiftet blad på maskinene, og vurderte hvor enkelt eller vanskelig det var.

Vi har testet disse sju stikksagene

  • FESTOOL CARVEX PSBC 420 LI 18
  • STANLEY FMC650M2
  • BOSCH PST 18 LI
  • MAKITA DJV180Z
  • EINHELL TE-JS 18 LI
  • MILWAUKEE M18 BJS-402C
  • METABO STA 18 LTX

LAST NED HELE TESTEN og se hvilken stikksag som klarte seg best.

VIKTIGE DELTALJER NÅR DU VELGER STIKKSAG
GREP: Grepet skal være utstyrt med sklisikkert belegg. Det skal ikke være for tynt, og det skal være utformet slik at du enkelt kan nå knappene.
HASTIGHET: Slagantallet er hastigheten som sagbladet kjører opp og ned med. Den skal kunne justeres etter materialet du sager i, og skal kunne reguleres med startknappen som sitter i grepet.
BLADSKIFT: Det bør være mulig å skifte blad uten å bruke verktøy. Bladet skal holdes forsvarlig på plass, også ved dykksaging og i skarpe kurver. Slagstangen, som kjører opp og ned, skal være kraftig og ikke til å rokke.
PENDELFUNKSJON: Pendelfunksjonen bestemmer hvor raskt maskinen kan sage, og hvor fint snittet blir. I høyeste pendeltrinn sages det lynraskt med grove snitt, og når funksjonen er slått av får du de fineste snittene. Det skal være enkelt å skifte mellom de forskjellige innstillingene.
ARBEIDSLYS: Det skal være et arbeidslys som lyser ned på saglinjen. Sjekk at det ikke er noe som skygger for lyset.
VINKELINNSTILLING: Stikksager kan justeres fra 0 til minst 45 graders vinkelsaging. Det bør kunne gjøres uten verktøy, og innstillingen bør være lett å avlese.
BLÅSER: Sagen skal kunne blåse vekk sagflis fra saglinjen. Funksjonen bør kunne slås av når en støvsuger kobles til.
SÅLE: Sålen skal være robust, plan og ha høy kant, så sagen kan føres langs et rett anlegg. Det bør følge med en kunststoffsåle, som beskytter materialet mot riper.