Er kombiverktøy verdt pengene?

Er kombiverktøy verdt pengene? Vi titter nærmere på 3 kombiverktøy for å se om de er smarte eller om det er bedre å investere i to maskiner med hver deres spesialkompetanse.

Er de verdt pengene? Vi ser nærmere på kombimaskiner.

I de fleste tilfeller er verktøy tiltenkt én funksjon. Bormaskinen borer hull, sirkelsagen sager rette snitt og stikksagen tar seg av de krevende kurvesnittene. Slik er det! Eller kanskje ikke?

Kreative produsenter har videreutviklet noen av de klassiske verktøyene, slik at de med enkle grep kan vippes, dreies eller roteres, så de kan utfylle enda en funksjon.

Vi har hatt tre kombiverktøy i verkstedet for å teste om kombinasjonene er smarte, eller om vi ville vært bedre tjent med å investere i to maskiner med hver sin spesialkompetanse.

Vi tester følgende kombiverktøy:

Bordsirkelsag + kapp-/gjærsag

En kapp-/gjærsag er suveren når emner skal kappes nøyaktig, og når de skal kappes med vinkelsnitt. Men den må assisteres av en bordsirkelsag når bord skal deles på langs, eller når platestykker skal skjæres til på mål. Hver for seg er det to ganske store maskiner, som er plasskrevende og ikke særlig mobile.

Derfor er ideen om en “vendesag” smart. I tillegg virker den faktisk langt på vei etter hensikten. Sagbordet kan vendes, og fungerer som kapp-/gjærsag på den ene siden 1 og bordsirkelsag på den andre 2 Til tross for den smarte kombinasjonen, savner vi noen funksjoner ved sagen når den brukes som kapp-/gjærsag.

For eksempel kan sagbordet kun stilles inn fra 0 til 45 grader til begge sider, mens flere av markedets solomodeller kan vinkles helt opptil 60 grader i sagbordet. Vi savner også faste klikkposisjoner i “tradisjonelle” vinkelsnitt, som for eksempel 15, 22½ og 30 grader. Det vil gjøre det både enklere og raskere å veksle mellom de mest brukte posisjonene.

DEWALT DW743N

SETT TIL: 7899 KRONER

KONKLUSJON: DeWalt DW743N er en kraftig og robust sag. Vendefunksjonen sikrer at du kan kappe og dele på langs med samme maskin. Den er dyr, men hvis du for eksempel skal bygge ei hytte eller en garasje, kan den være en god investering.

Stikksag + bajonettsag

Tanken på å kombinere en stikksag og en bajonettsag er smart, men her fungerer det ikke i praksis. Stikksagen 2 har verken pendelfunksjon, sponblåser eller tilt på sålen - men den har en god låsefunksjon på sagbladet, som gjør bladskift enkelt.

Som bajonettsag 1 er den for svak til rivingsarbeid, noe som ellers skal være en av sagens spisskompetanser. Den er dessuten temmelig “langbeint”, mens fotplaten er ganske liten - det er en uheldig kombinasjon, som gjør sagen vanskelig å styre.

BOSCH PST 10,8 EASYSAW 12

SETT TIL: 853 KRONER, UTEN BATTERI

KONKLUSJON: En muskelsvak sag, som mangler noen basisfunksjoner. Den kan brukes til lett hobbybruk og beskjæring.

Bormaskin + skrumaskin

Påstanden om at avtagbare borchucker ikke fungerer etter hensikten, legger AEG helt død med denne maskinen, som har alle nødvendige funksjoner: justerbart moment, to hastigheter, LED-lys, batteriindikator og et behagelig sklisikkert grep.

Det som blant annet gjør maskinen unik, er at borchucken kan “klikkes av” med et hurtiggrep, ved å presse på en fjærbelastet ring 1. Det betyr blant annet at maskinen kan forkortes fra 192 til 155 mm og manøvrere på trange plasser. Det smarte er likevel at det kan sitte en vanlig 25 mm bits i bitsholderen mens borchucken er påmontert. Det gir en effektiv arbeidsflyt. Forbor i emnet, fjern borchucken med boret i, og skru fast skruene. Boret er allerede på plass i borchucken, og bitsen sitter i bitsholderen 2.

Settet inneholder også to andre forsatser, som kan klikkes på maskinen uten bruk av verktøy. Vinkelforsatsen 3 kan brukes med og uten påmontert borchuck og kan dermed både bore og skru “sidelengs” på trange plasser. Offset-borchucken er en forsats 4 som gjør det mulig å bore eller skru helt ned til cirka én centimeter fra en vegg.

AEG BBS 12C2 LI-202C KIT 1

SETT TIL: 2329 KRONER

KONKLUSJON: Den avtagbare borchucken med bakenforliggende bitsholder er en suveren verktøysutvikling! I tillegg er vinkel- og offsetforsatsen smarte å ha i verktøykassen.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy