13 ting du skal vite om robotklippere

1. PLENEN

Robotene kan fås til plener fra 400 m² opptil 10.000 m². Noen av dem kan klare ujevne plener, og plener som har ganske stor helling.

2. INSTALLASJONEN

Ladestasjonen må installeres, og avgrensingskabelen skal i bakken. Du kan gjøre denne jobben selv, men er ikke hagen enkel og firkantet, skal du ha tungen rett i munnen. De fleste forhandlere tilbyr installasjon av robotklipperen mot en ekstra betaling. Da får du en fiks og ferdig løsning, og slipper å bruke tid på det.

3. LADESTASJONEN

Stasjonen skal, så sant det er mulig, være midt på det arealet den skal passe. Du må finne et egnet sted, det vil si ikke i et hjørne og med god plass foran, slik at roboten kan manøvrere fritt og kjøre på plass i ladestasjonen. Det er også praktisk å ha ladestasjonen nær et strømuttak.

4. AVGRENSINGSKABELEN

Kabelen trekkes hele veien rundt i kanten av plenen, og en svak elektrisk strøm forteller robotklipperen at den skal stoppe og snu da den treffer kabelen. Den tynne kabelen slås ned i gresset med små plugger, slik at klipperen ikke kan kutte den. I løpet av den første måneden vil gresset ha jobbet kabelen ned i plenen så den ikke er synlig. Den kan også graves litt ned.

5. KANTENE

Knivene sitter ganske langt inne under roboten av sikkerhetsmessige grunner. Det gjør at roboten ikke kan klippe helt inn mot en høy kant, som for eksempel en vegg. For å unngå at roboten kjører i veggen, legges kabelen cirka 30 cm fra den. Slutter plenen ved en terrasse i flukt med plenen, kan du legge avgrensingskabelen tettere på, slik at roboten klipper kanten.

6. HINDRINGER

Du skal legge avgrensingskabelen utenfor hindringer, som store røtter eller bein på trampoliner, ettersom roboten kan henge seg fast på dem. Er plenen oppdelt av for eksempel en hekk eller en hagesti, skal du trekke kabelen så det lages en “passasje”.

7. KLIPPETIDEN

Robotens klippetid avhenger av plenen, det vil si hvor høyt, tett og vått gresset er, samt av terrenget. Når batteriet skal lades opp, eller det begynner å regne, kjører roboten hjem til ladestasjonen. Husk å ta hensyn til naboene. Det er ikke alle roboter som er like støysvake. Dagtid på hverdager er best å slå gress på - hvis du da ikke kjøper en veldig støysvak robot.

8. INNSTILLINGENE

De fleste robotklippere kan enkelt programmeres til ønskede klippetidspunkt. Det er også mulig å stille inn robotens kjøremønster, slik at den tar en ekstra runde hvis du har områder på plenen som vokser raskere enn andre. Kontrollpanelet er sikret med pinkode.

9. REGNSENSOREN

De fleste roboter kjører selv i ly, hvis det begynner å regne. Enkelte slår bare videre, fordi de er laget for også å kunne klippe vått gress.

10. FJERNKONTROLLEN

Flere robotklippere kan betjenes via en app, slik at du for eksempel kan endre klippetid eller sette roboten på pause, hvis værmeldingen lover tørke. Noen er utstyrt med GPS, slik at du alltid kan se hvor roboten er - også hvis den skulle bli stjålet.

11. KLIPPEMØNSTRENE OG KNIVENE

De fleste roboter klipper i tilsyne latende tilfeldige mønstre på kryss og tvers av gressplenen. Mønstrene er dog nøye planlagt, for at gresstråene skal klippes fra flere retninger, og for å unngå striper i plenen. Robotens innebygde datamaskin sørger automatisk for at den likevel rekker over hele plenen. Knivene finnes i flere forskjellige stjerneformer eller med barberbladlignende kniver, som først slår seg ut når motoren kjører. Knivene blir sløve etter hvert, og må slipes eller skiftes. Sjekk hva nye kniver koster før du kjøper robotklipper.

12. SIKKERHETEN

Det er bygget inn mye sikkerhetsfunksjoner i en moderne robotklipper. Hvis den treffer hindringer, vil den straks stoppe og skifte retning, og den stopper helt hvis den blir løftet. Dessuten er det en tydelig nødstopp-knapp, som stopper roboten øyeblikkelig. Barn og husdyr bør holde seg på avstand når roboten kjører.

13. VINTEREN

Om vinteren skal roboten oppbevares innendørs. Benytt muligheten til å gi den en grundig rengjøring, og lad batteriet helt opp. Både robot og ladestasjon skal stå frostfritt og tørt om vinteren. Avgrensings kabelens frie ender skal ha fett og teipes for å unngå fuktskader.

Akkurat nå leser andre ...