Forleng robotklipperens levetid

Når robotklipperen først er satt opp, passer den seg selv og plenen uten at du trenger å gjøre så mye. Men vil du ha det optimale ut av roboten og forlenge levetiden på den, er det en god idé å se over den en gang i året. Den skal renses og ha nye kniver, og du skal sjekke om den fortsatt kan holde fukt og regn på sikker avstand fra den avanserte elektronikken.

Det kan samle seg mye gress og annen skitt under skjoldet.

Det kan samle seg mye gress og annen skitt under skjoldet.

Selv om roboten stort sett passer seg selv, bør du se over den en gang i året. Det er opplagt å gjøre det når hagesesongen er slutt, og roboten skal pakkes vekk. Den avanserte elektronikken er følsom overfor fukt, så om vinteren bør du oppbevare roboten et sted det både er tørt og relativt lunt. Det er også en god idé å pakke vekk ladestasjonen over vinteren.

Før du tar maskinen fra hverandre, er det en god idé å finne manualen. Den viser ofte hvor de forskjellige skruene er plassert

Slik gjør du

1. Ta av skjoldet på roboten. På noen modeller er det skrudd fast, mens det på andre maskiner bare skal klikkes av.

2. Fjern gress og annen skitt med en støvsuger. Hvis skitten sitter godt fast, kan den løsnes med for eksempel en rørepinne. Den er ganske myk og etterlater derfor ikke riper og merker.

3. Løft forsiktig av lokket når skruene som holder det på plass er fjernet. Vær oppmerksom på ledninger til betjeningspanel, knapper og sensorer. Ofte er ledninger montert med kontakter som kan trekkes ut. Ta eventuelt et bilde, slik at du kan huske hvilken ledning som skal sitte hvor.

4. Smør maskinens ytterside med plastrens, slik at gress og skitt får vanskeligere for å sette seg fast i fremtiden.

5. Rens gummipakningen, og forsterk tetningsevnen med vaselin. Pakningen sikrer at elektronikken ikke blir utsatt for fukt. Det er viktig at pakningen er hel, fleksibel og i god stand. Er den ikke det, skal du bytte den ut med en ny.

6. Monter pakningen. Vær nøye med å få lagt den skikkelig på plass, og sørg for at det ikke ligger noe skitt i sporet den skal sitte – verken i bunnen eller lokket.

7. Sett sammen roboten igjen. Sørg for at alle kontakter til følere, knapper og annet blir satt sammen riktig.

LES OGSÅ: Test av robotgressklippere

Skift knivene

I motsetning til en vanlig gressklipper, er ikke roboten utstyrt med én stor kniv som kan slipes. Den har i stedet flere små kniver, som enkelt kan skiftes når de blir sløve, ettersom de ofte kun er montert med en enkelt skrue. Et vanlig sett med ni kniver koster 100-200 kroner, og fordi de fleste roboter bruker tre kniver, er det nok til tre komplette utskiftinger. Vær oppmerksom på at knivene er forskjellige fra maskin til maskin.

LES OGSÅ: Lag en garasje til robotklipperen

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Gressklipper