Lei en vertikalskjærer

Ved å vertikalskjære plenen et par ganger i året kan du komme det meste av ugresset til livs og få en flott og kraftig gressvekst. Vertikalskjæreren er også den beste redskapen å fjerne mose fra plenen med.

Anleggsgartneren vil her vise hvordan du gjør det. Start med å slå gressplenen med en vanlig plenklipper, og gjerne en med oppsamler, da gresset skal samles opp. Du kan eventuelt slå plenen et par dager i forveien.

Når plenen din er nyklippet, og gresset er samlet sammen, skal du bruke en vertikalskjærer, som bl.a. kan leies i hagesentre. En vertikalskjærer minner litt om en sylinderplenklipper, men i stedet for lange kniver på tvers har den en masse små loddrette blader, som skjærer seg ned i gresset.

LES OGSÅ: Test av vertikalskjarere

Høyden kan justeres. Her setter vi den slik at maskinen skjærer ca. 2 cm ned i jorda. Det er en god idé å prøvekjøre vertikalskjæreren og sjekke at du er tilfreds med dybden før du vertikalskjærer hele plenen. Plenen skal skjæres over i to omganger.

LES OGSÅ: Mosefjerner eller vertikalskjærer til gressplenen?

Skjær på kryss og tvers

Først kjøres det på langs av plenen og deretter på tvers. Vertikalskjærerens kniver går ned og skjærer over blader, stengler og røtter på ugresset, noe det har vanskelig for å motstå. Gressets stengler lider derimot ingen skade.

Samtidig blir det øverste jordlaget a plenen luftet, noe som hjelper gresset med å vokse. Når du har skåret både på kryss og tvers, må ugresset og mosen samles sammen, enten med en løvrive eller du kan bruke en rotorplenklipper med oppsamler.

Gressplenen er nå fri for mose og ugress, og selv om plenen like etter behandlingen ser litt herjet ut, så vil den i løpet av et par uker på ny bli grønn og frodig, spesielt hvis du hjelper den litt på vei med litt gjødsel. Vertikalskjærer du plenen din om våren og enda en gang om høsten, kan du vekke selv den mest triste plen til live.

LES OGSÅ: Test av plenlufter