Slip motorsagen

En sløv kjede er tung og langsom å jobbe med, så se her hvordan du holder kjeden din i toppform.

Tennene kan være veldig skarpe, så du kan med fordel ta på et par arbeidshansker. Først løsnes de to skruene som holder sidedekselet på plass. Dekselet renses for sagflis og spon.

På sverdet er det to smørehull, som alltid skal renses så kjedeoljen kan presses inn i bunnen av sverdet og smøre kjeden. Omkring tannhjulet sitter det også mye smuss, som fjernes med for eksempel en tannbørste. Når sverdet settes på plass, vendes det en halv omgang før kjeden legges på.

Ved å snu sverdet hver gang du sliper kjeden, er du sikker på at det sliter likt på over- og undersiden, noe som bevarer sagens gode balanse. Når skjoldet er skrudd på, må kjeden strammes.

Når kjeden nærmer seg sverdet, må du huske å løfte sverdet opp i tuppen før det blir dratt til, så er du sikker på at den sitter riktig. På den perfekt strammede kjeden må det ikke være luft mellom sverd og kjede, og sagen må ikke rykke seg når du dreier kjeden.

Sagen skal nå spennes solid fast i en skrustikke med kjeden stående vannrett.Setter du et merke på en av tennene, kan du lett se når du har nådd hele veien rundt.Før du går i gang med slipingen, må du vite hvilken vinkel kjeden skal slipes i.

Det kan du for eksempel lese på pakken du fikk kjeden i. Alternativt kan du spørre hos produsenten. Her bruker vi en filemal, hvor det er 30 grader på den ene siden og 25 på den andre.

Filemalen settes på sverdet, og ved å følge strekene er vi sikre på at slipevinkelen blir nøyaktig 30 grader.Hver tann får fem strøk, før kjeden dreies videre til neste tann. Legg merke til at det alltid files fra den korte siden mot den lange siden på tannen.

Tennene sitter på begge sider av kjeden. Derfor vendes sagen, så det kan slipes fra den andre siden. Er du redd for å slipe for dypt, finnes det forskjellige hjelpeverktøy. De to rullene her gjør at det ikke kan files dypere enn rullene.

Til slutt er det rytterne, som også skal justeres. Rytterne er de små tappene som avgjør hvor stor spon som skjæres av. De skal være i samme høyde som tennene.

Slipebeslaget som følger med sagen legges oppå kjeden, og med en flatfil slipes rytteren forsiktig. Som en tommelfingerregel sliper fagmannen kjeden etter hver tankfull sagen har kjørt. På den måten har han alltid en skarp kjede, som er lett å jobbe med.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Hagemaskiner