Slik velger du riktig kompostkvern

Kompostkverner kan findele avklipte greiner med enten valser eller kniver. Hva du skal velge, avhenger av hvor du vil gjøre av komposten.

Hva som kommer ut i enden av kompostkvernen, avhenger av om du velger en kompostkvern med kniver eller valser.

En kompostkvern kan hjelpe deg å fjerne alle greinene du klipper av busker og trær, eller plukker opp fra bakken, i løpet av hagesesongen.

Når du skal velge hvilken maskin du vil kjøpe, skal du ta hensyn til hastighet, støynivå og pris – men du er også nødt til å kjenne til de to forskjellige måtene en kompostkvern kan findele greinene på:

Kompostkvern med valser

Den mest vanlige typen kompostkvern, kverner greiner mellom to valser. Resultatet er ganske grove fliser, som er fine til for eksempel å legge i hagebedene for å begrense ugress. Vil du bruke avfallet fra kompostkvernen til det, skal du altså se etter en kvern med valser.

I tillegg er det en god idé å finne ut hvor grove fliser som kommer ut av maskinen. Sjekk i butikken, eller på hjemmesiden til produsenten. Det er nemlig ganske stor forskjell mellom de forskjellige kompostkvernene. Noen kompostkverner med valser lager flis som er meget grov, og det er kanskje ikke det du vil pynte bedene dine med.

Kompostkvern med kniver

Hvis du heller vil slippe den grove flisen fra kompostkvernen, kan en modell med kniver være det beste valget. Knivene findeler greinene, og det fine avfallet komposteres raskere enn grov, valset flis. Skal du lage kompost av greinene, er det altså en knivmodell du bør velge.

KOMPOSTKVERN MED KNIVER gir avfall som komposteres raskt.

KOMPOSTKVERN MED VALSER gir en grov flis, som kan brukes som bunndekke i bedene dine.

Les mer om kompostkvern her.

Akkurat nå leser andre ...