Vil du ha en flott, grønn og topptrimmet gressplen uten mose, krever det litt arbeid med en vertikalskjærer. Den skjærer over gressrøttene og sørger for at det kommer luft ned til dem, slik at de kan lufte og få best mulig vekstvilkår.

Vertikalskjæreren sørger samtidig for å rive opp mose og gammelt dødt gress. Når du river det opp sammen, gir dette luft til det nye gresset og optimale betingelser for at det vokser seg sterkt i kampen mot ugress og mose.

Vertikalskjærer eller mosefjerner?

Det er lett å bli forvirret over navnene, for de blir brukt om hverandre. Men som regel er det faktisk snakk om en og samme maskin, som kan to forskjellige ting.

Om maskinen er har en slags fjær som snurrer rundt og fjerner mose i plenen, kaller man det en mosefjerner. Setter man en valse med kniv på maskinen, som skjærer spor ned i plenen, er det en vertikalskjærer.

Du kan kjøpe maskiner som KUN fungerer som vertikalskjærer, og maskiner som KUN fungerer som mosefjerner. Men de fleste maskinene har begge funksjonene, og for å forvirre enda mer, kaller produsentene ofte disse maskinene for plenluftere.

LES OGSÅ: Mosefjerner eller vertikalskjærer til gressplenen?

Test av vertikalskjærere

I vår seneste stortest av vertikalskjærere har vi testet syv av markedets mest solgte maskiner. De fleste av dem kan både skjære (vertikalskjære-funksjonen) og rive (mosefjerner-funksjonen). I testen er det også en maskin som kun kan skjære, og en annen som kun kan rive. De har vi tatt med slik at du er best mulig rustet til å kjøpe den maskinen som passer best til din gressplen.

Testen kan du se her: Test av vertikalskjærere

Den beste vertikalskjæreren

Du kan få maskiner fra rundt 1000 kroner og helt opp til 4000 kroner. De dyreste maskinene har en masse funksjoner som kan være fine å ha. Men det klarer seg med færre funksjoner. Den beste vertikalskjæreren skal passe til dine behov (for eksempel plenens størrelse, jordtype og mengden sollys).

I tillegg skal den oppfylle en rekke minimumskrav, som for eksempel høydeinnstilling av grepet og muligheten for å koble til en oppsamler. I PDF-artikkelen som du kan laste ned på denne siden, får du full oversikt over hva du skal se etter.

LES OGSÅ: Mosefjerner eller vertikalskjærer til gressplenen?