Mette har for eksempel brukt dette fuglenettet over ertene sine. Uten nettet hadde hun ikke fått noen erter å høste, for duene spiste dem med det samme. Fiberduk bruker hun også flittig. Det er et godt materiale til å fremme plantenes vekst tidlig om våren.

Duken hever temperaturen noen grader, og beskytter også plantene mot vind. Plantene kan puste gjennom fiberduken, i tillegg til at vannet også kan trenge gjennom den.I den dyrere enden av skalaen fås det gjennomsiktige insektnett.

Mette bruker det alltid over kålplantene sine, for å unngå at kålsommerfuglene legger egg på kålbladene. Nettet holder flyvende insekter unna, mens vann og sol trenger fint gjennom. Selve tunnelen er hjemmelaget ved hjelp av noen elektrikerrør og en symaskin.

Selv om nettet er en dyrere løsning, så er den holdbar. Her i hagen har den hjemmelagde tunnelen foreløpig holdt i åtte år. Fiberduk eller insektnett er begge fine å bruke når du skal ha jordbæra i gang.

Så snart jordbæra blomstrer, må imidlertid tildekkingen av, for da må biene få adgang så de kan bestøve jordbærblomstene. Senere på sesongen kan nett eller duk beskytte gulrøttene når gulrotfluen flyr. På den måten verner du plantene mot angrep fra gulrotfluens larver.

En plasttunnel kan fungere akkurat som et lite drivhus. Husk å være oppmerksom på solen. Det blir lynraskt varmt under plasten. En enkelt ettermiddag med sterkt solskinn kan brenne alle planter under plasten, hvis du ikke sørger for ventilasjon.

Løft plasten opp i begge ender, eller løft den litt opp midt på.Plast er også en god hjelp hvis du ønsker tidlige poteter – eller bare ønsker å holde jorda varm.

LES OGSÅ: En drivbenk kickstarter kjøkkenhagen