Det finnes mange forskjellige produkter du kan velge mellom når du skal gjødsle staudene dine. Vekstbetingelsene for plantene kan variere fra plante til plante og fra hage til hage.

Derfor kan du ikke på forhånd slå fast hvor mye – eller hvilken type – gjødsel du skal bruke i nettopp ditt staudebed. Gjødsel består av forskjellige sammensetninger av kvelestoff, fosfor og kalium.

I daglig tale også N, P og K. Kort fortalt gir kvelestoff grønne blader og god vekst. Fosfor fremmer blomstene, og kalium styrker plantens vev og rotvekst. Gjødsel fås i flere former. Som forskjellige slags kuler og plugger, flytende eller små pinner.

Noe er organisk, annet er mineralsk – også kalt kunstgjødsel. For plantene dine er det likegyldig om det er den ene eller andre slags gjødselen de får. Den mineralske gjødselen virker med det samme.

Den organiske, derimot, omsettes ikke fullt så raskt. Det er stor forskjell på hvor ofte det er nødvendig å gjødsle. Visse typer gjødsel er langtidsvirkende, og avgir næringsstoffer over en periode fra én måned og opp til et halvt år.

Les alltid veiledningen på den enkelte gjødselpakke for riktig dosering og bruk. Selv om du nøye overholder doseringsveiledningen, må du være oppmerksom på å stoppe gjødslingen i god tid før det blir vinter, så staudene rekker å stoppe veksten.

Det gir plantene mulighet for å herde, så de har noe ballast til å klare seg gjennom den kalde vinterperioden.