Det er langt mellom hager som kan passes og vedlikeholdes uten bruk av en solid grensaks. De fleste hageeiere har iblant behov for en grensaks, eller et “ørnenebb”, som makker til den mindre beskjæringssaksen.

Kraftige greiner kan fint sages over, men greinsaksen gjør jobben både raskere og mer bekvemt. Dessuten blir snittet rent og uten oppflising, noe som er veldig bra for trær og busker. Med de kraftigste grensaksene kan du klippe greiner i opp til drøyt 40 mm tykkelse.

De lange grepene og det korte nebbet gir i seg selv et kraftig kutt, og mange av saksene er i tillegg konstruert med ekstra utveksling. En utveksling gjør det mulig å klippe med færre krefter.

Til gjengjeld må grepene trekkes lenger fra hverandre. Den store bevegelsen som kreves, er ikke alltid et pluss hvis buskaset er tett, for selv om utvekslingen sparer deg for krefter, er grepene ofte i veien.

Da må du kanskje bruke en saks uten utveksling. Eller en sag. Du skal altså finne fram til en grensaks som passer best til de kreftene du trenger, og de forholdene du arbeider under. Men det er selvsagt ikke forbudt å eie en saks av hver type