Hoven kan brukes til fisken i dammen, men særlig også når høsten melder sin ankomst og trærnes blader ofte ender i hagedammen. Her ligger de og flyter rundt eller synker til bunns. Begge deler gjør dem veldig vanskelige å samle opp med bare hendene.

Det er mange forskjellige kvaliteter på hover. En typisk forskjell på de dyre og de billige utgavene er at selve nettet på de billige ofte går ut over kanten av bøylen, mens det på de dyrere hovene er festet på bøylens innerside.

Fordelen ved å ha nettet på innersiden er at det ikke blir skadet når du drar det bortover dammens bunn.I tillegg er de dyrere hovene ofte laget av mer holdbare materialer, og de holder derfor lenger enn de billige. Så det kan anbefales å investere i en dyrere hov, da du vil kunne bruke den i mange år framover.

Kjøper du en hov med et skaft som er lengre enn dammen er dyp, slipper du å måtte bøye deg altfor mye ned når du skal ned på bunnen og fiske opp blader og annen skitt derfra.Det er også en fordel hvis hoven har en flat topp, som denne.

Det gjør det nemlig mulig å reingjøre et større område om gangen enn hvis formen er rund. Som et alternativ til en hov kan du også kjøpe en såkalt vannstøvsuger. Den er spesielt designet til å suge opp vann, uten at motoren tar skade.

Denne vannstøvsugeren er en industrimodell, men de fås også i mindre hobbymodeller. Med denne støvsugeren kan du lett suge opp blader fra vannoverflaten, men den kan også med fordel brukes til å fjerne blader i vannløpet, hvor en hov ikke er til noen hjelp.

Støvsugeren kan, akkurat som hovene, også brukes på bunnen av dammen. Da må du imidlertid regne med at tanken raskt blir fylt opp med vann. Når det skjer, tømmer du den lett ved å åpne for slangen bak. Da renner vannet ut. Husk også å ta toppen av støvsugeren, og tøm den for bladene den har sugd opp.