Kittkniv
Før i tiden ble vindusglass satt fast i rammen med kitt. I dag brukes selvklebende glassbånd av kunststoff. Men har du gammeldagse vinduer med kitt, som må skiftes, får du bruk for denne kniven. Den brukes til både å legge kitt i falsen og langs kanten på rutene utvendig, samt til å glatte overflaten på kittet til slutt. Du kan kjøpe kittkniven i et byggvarehus, men den er blitt mer uvanlig med årene, og er ikke en del av en standard verktøykasse.
Tapetskrap
Tapetskrapen brukes til å fjerne tapet, når du skal helt til bunns på en vegg, før du sparkler den og setter opp ny strie, filt eller tapet. Det brede bladet, som er skarpt som et barberblad, skjærer seg inn under gamle lag tapet og strie, og løsner dem fra veggen.
Bruk skrapen etter at du har vætet tapetet med eddikvann, og latt det sitte 4-5 minutter. Da renser du en vegg enkelt og greit. Skrapen har et langt skaft, noen ganger også et teleskopskaft, slik at du slipper å klatre opp og ned en gardintrapp hele tiden.
Gummisparkel
Ideen med en sparkel, er å fordele sparkelmasse helt jevnt, slik at ujevne overflater slutter å være nettopp det. Den brukes spesielt når det skal legges fugemasse mellom fliser. Gummisparkelens styrke ligger i at den kan glatte overflaten, og samtidig presse sparkelmassen godt ned i hull og sprekker.
Tannsparkel
Det finnes to typer tann-sparkler. Den ene er den vi viser her, som er av plastikk og brukes til å fordele lim på veggen med, før du setter opp filt eller strie. Den andre er en modell i metall. Den brukes til å fordele mørtel med, før du setter opp fliser. Begge typene finnes i flere bredder, med forskjellig tannstørrelse.
Tapetsparkel
I stedet for den gamle tapetbørsten, er det blitt vanlig å bruke en spesiell sparkel til å glatte tapet og strie, etter at den er satt på veggen. De runde hjørnene og den bøyelige plasten, gjør at sparkelen ikke ødelegger en fuktig tapet. Den spesielle fasongen gjør det enkelt å komme til i hjørnene.
Japansparkel
En perfekt sparkel til reparasjon av småskader. Det fleksible bladet er sterkt og bøyelig, slik at det lett kan følge avrundede former. Kjøp et sett med minst tre forskjellige bredder. Da er du godt rustet til å sparkle små hull i lister, vegger, skapdører, osv.
Stålsparkel
Hvis du skal sparkle mindre hull på rette flater, skal du bruke en spartel som den viste. Skjøter mellom gipsplater skal du sparkle med en stål-sparkel som rekker over skjøtene. De fås i bredder fra 15 mm til 600 mm.
Malingsskrape
Skraper som den på bildet brukes til å fjerne lakk, lim, maling og rust fra stort sett alle typer overflater. Det betyr at både tre, metall og betong kan skrapes med en malingsskrape.
For at du ikke skal bli alt for sliten i armer og hender, er noen av de dyrere skrapene utstyrt med et håndtak foran. Det brukes til å legge økt trykk på skrapebladet, som er av spesielt herdet metall. Noen kan utstyres med forskjellig størrelse skraperblad. De skal kunne skiftes ut når de blir sløve. Sjekk prisen på ekstrablad, den kan variere mye.
En spesielt smart skrape, er rørskrapen. Den kan komme seg inn bak vannrør o.l., fordi den er utformet som en stor T.