Stemjern: Med et skarpt stemjern, kan du jobbe så nøyaktig at en sammenføyning av to treemner blir 100 prosent tett.

Med et skarpt stemjern, kan du jobbe så nøyaktig at en sammenføyning av to treemner blir 100 prosent tett.

Stemjern: Størrelser

  • Stemjern med fas finnes i mange forskjellige bredder – typisk fra 3 til 38 mm. De aller minste på 3 mm er mest til hobbybruk. En 25 mm bred variant er allsidig og kan brukes til det meste.

  • Stemjern uten fas fås fra 6 til 32 mm. Variantene på 28 mm og 32 mm er de mest vanlige.

TIPS: Pass på de billigste

Billige stemjern er typisk senkesmidd og herdet i kaldt vann. Det betyr at det enklere kan slås splinter fra jernene, og at de skal slipes oftere enn kvalitetsjern. De billige jernene kan dog være en utmerket løsning til grove oppgaver, og til de størrelsene stemjern du sjelden bruker.

Sliping av stemjern: Slik sikres riktig vinkel

Et stemjern skal slipes med jevne mellomrom. Det gjøres med et bryne med en grov og en finere side. Først slipes grovt og deretter fint.

For å beholde riktig vinkel på eggen (den korte fasen) – typisk 25 grader – kan du med fordel bruke en slipemal, som stemjernet legges opp mot. Slip først eggen, snu jernet, og fjern de siste ruhetene.

Er det hakk i skjæret, må det en benksliper eller en våtsliper til. Jernet skal ikke bli for varmt, så det må kjøles ned jevnlig med vann.

Sliping av stemjern: Et stemjern skal slipes med jevne mellomrom. Det gjøres med et bryne med en grov og en finere side. Først slipes grovt og deretter fint.