Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gjør Det Selv-kurs om lamellfresen

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Hvorfor ikke gjøre som de profesjonelle snekkerne og lage sammenføyninger i hjørnene med små lameller av tre? I det nye kurset vårt kan du lære hvordan du får mest mulig ut av denne enkle, men geniale maskinen.

fiskemaskine

Har du prøvd å lage en tradisjonell sammenføyning med runde treplugger, vet du at det kreves stor nøyaktighet for å få hullene til å sitte nøyaktig i forhold til hverandre. Og de runde pluggene sitter så stramt i hullene at det ikke er mulighet for finjustering. Runde plugger passer egentlig best i industrien med faste oppstillinger og serieproduksjon av møbler.

I motsetning til de runde pluggene, gir lamellene (flatpluggene) deg mulighet for finjustering i den ene retningen fordi hullet som freses, er en tanke lengre enn lamellene. Men fordi utfresingen tilsvarer tykkelsen og dybden på lamellen, blir sammenføyningen likevel både svært sterk og stabil når lamellen limes på plass.

Den praktiske lamellfresen, som først ble laget av bedriften Lamello allerede i 1956, har spesielt blitt brukt av de profesjonelle møbelsnekkerne fordi den gjør det mulig å lage fine tresammenføyninger på svært kort tid. Lamello produserer fortsatt profesjonelle lamellfreser, og alle lamellene som brukes her i kurset, er fra Lamello.

Av og til dukker lamellfresene opp på tilbud til noen hundre kroner i de billige kjedebutikkene. De kan være fullt brukbare hvis behovet ikke er spesielt stort, men til dette kurset har vi brukt en nøyaktig og holdbar modell fra DeWalt.

Dette lærer du i Gjør Det Selvs kurs om lamellfresen

Kurset ble første gang publisert i Gjør Det Selv i 2009. Kurset består av 5 deler fordelt over 18 sider:

  • Del 1: Slik virker en lamellfres
  • Del 2: L- og T-sammenføyninger
  • Del 3: Rammer og plater Bruk lamellfresen, uansett om du skal montere billedrammer, karmlister til dører eller limtre til benkeplater. Det er enkelt og lett.
  • Del 4: Montering på skrå
  • Del 5: Spesiallameller Sammenføyninger med lameller gjør møbelsnekring ekstra morsomt. Og spesiallameller som kan åpnes og lukkes eller brukes som hengsler, og gjør avanserte løsninger enklere.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake