Inne i Li-ion-batteriet finner vi hemmeligheten bak effektiviteten: Avansert elektronikk overvåker de seriekoblede, kraftige og oppladbare litium-ion-cellene.

Inne i Li-ion-batteriet finner vi hemmeligheten bak effektiviteten: Avansert elektronikk overvåker de seriekoblede, kraftige og oppladbare litium-ion-cellene.

Gå en tur ut i verkstedet og sjekk det nyeste batteriverktøyet ditt. Vi gjetter på at det står litium-ion (Li-ion) på batteriet. Hvis det ikke er tilfellet, kan forklaringen nesten bare være at du ikke har kjøpt nytt batteridrevet verktøy de siste ti årene.

Li-ion-batteriet har nemlig for lengst presset konkurrentene ut av markedet, og fordelene med batteriteknologien er da også åpenbare.

Et Li-ion-batteri lever lenger

Litium-ion-batteriet er blant annet mye lettere enn for eksempel nikkelbatterier. Det betyr at du får batterier med samme vekt, men med en vesentlig større kapasitet.

Levetiden på Li-ion-batteriet er i tillegg i en liga for seg selv: Typisk 800-1000 oppladinger til 100 %, noe som betyr at du kan lade opp en bor-/ skrumaskin hver eneste dag i 2-3 år. Ganske imponerende, ikke sant?

Li-ion-batteriet selvutlader (nesten) ikke

Samtidig briljerer Li-ion også ved at det ikke selvutlader. Eller rettere sagt – det gjør det, men det går vesentlig saktere enn hos forgjengerne. Li-ion-batteriet har en selvutlading på bare 3-5 % i måneden, mens nikkelbatteriene blir redusert med 25 %.

Li-ion-batteriets største trumf

Li-ion-batteriets største trumf er likevel ubetinget hvor utrolig lenge det er i stand til å holde på spenningen. Eller sagt på en annen måte – hvor lenge det klarer å holde verktøyet ditt gående. Driftstiden måles i amperetimer (Ah), og her har det for alvor skjedd ting.

LAST NED HELE ARTIKKELEN og få en innsikt i hvordan dette har kunnet la seg gjøre. Vi ser også på den geniale oppbyggingen av Li-ion-batteriet, den smarte innebygde elektronikken og ikke minst den imponerende hurtigladingen, som gjør Li-ion enda bedre enn for bare få år siden.