Den er liten nok til å ligge i lommen, og bra nok til å ta opp kampen mot målebånd og tommestokk. På de korteste målingene er presisjonen ofte innenfor 2 mm, og selv på lange avstander er avvikene mindre enn den usikkerheten som oppstår når tommestokken må legges opp igjen og igjen. Laseravstandsmåleren er smart, og har du først prøvd den, er den vanskelig å unnvære.

Enkel å betjene

Vi har funnet sju avstandsmålere, som alle kan kjøpes for under 1500 kroner. Og selv om flere av de små datamaskinene er proppet med en rekke avanserte funksjoner og utregninger, går det ikke utover brukervennligheten. Den som er vanskeligst å betjene, er utstyrt med sju knapper. Selv om du lider av litt teknikkskrekk, kommer det ikke til å gå mange minuttene før du er i gang med å måle.

Les også: Lynrask oppmåling med Google Earth

Slik har vi testet

En laseravstandsmåler skal først og fremst være nøyaktig. Derfor er alle blitt testet på to forskjellige overflater, på både 5 og 30 meter. Avvikene er blitt lagt sammen og bedømt. En del avstandsmålere kan mer enn bare å måle. Noen kan for eksempel selv beregne arealet på veggen du skal kjøpe maling til, og sende resultatet til mobiltelefonen din. Vi ser på de totale funksjonene hos testdeltakerne. Målingene dine er selvsagt ikke mye verdt hvis de ikke kan avleses tydelig på et display. Vi har derfor kikket på størrelsen til skjermen, og forteller blant annet om den har lys.

Uavhengig test

Magasinet Gjør Det Selv er 100 prosent uavhengig av produsenter, annonsører og andre kommersielle interesser.

Vår testredaktør undersøker markedet for hva som finnes, og håndplukker selv de maskinene han vil teste.

Alle produktene i testene blir utsatt for akkurat de samme harde prøvelsene, som du kan se nærmere beskrevet i artikkelen.

Vi har testet disse 7 avstandsmålere

 • MILWAUKEE LDM 50
 • BOSCH GLM 40
 • LEICA DISTO D1
 • DEWALT DW03050
 • BOSCH PRL 50 C
 • STANLEY TLM 99
 • MAKITA LD050P

LAST NED HELE TESTEN og se hvilken laseravstandsmåler som ble den store testvinneren.

VIKTIGE DETALJER NÅR DU VELGER AVSTANDSMÅLER:

 • STØRRELSE OG SOLIDITET: Sjekk at måleren ligger godt i hånden, og ikke er så glatt at du glipper den. Spør også i butikken om den kan tåle en tur i gulvet.
 • SKJERM: Du skal kunne avlese skjermen både innendørs og i solskinn utendørs. Prøv det før du handler.
 • KNAPPER: Uavhengig av antallet knapper, skal de være lette å aktivere og ikke sitte for tett eller være for små til fingrene dine.
 • OBLIGATORISKE FUNKSJONER: Avstandsmåleren skal som et minimum kunne måle avstander og lagre et antall av de siste målingene du har gjort. Den skal også helst kunne legge sammen og trekke fra hverandre målinger du har gjort.
 • AVANSERTE FUNKSJONER: Areal- og omkretsberegninger er ikke strengt nødvendige funksjoner, men du vil raskt bli glad for dem. Pythagorasfunksjonen er også smart. Du måler fra gulvet skrått oppover, for eksempel til der veggen møter taket. Måleren forteller deg deretter hvor høy veggen er. Det er smart hvis det står møbler foran veggen, så du ikke kan komme deg helt inn for å måle.
 • ENDESTYKKE: Noen modeller har en liten klaff, som gjør at du kan måle nøyaktig fra for eksempel en bordkant eller helt inne fra bunnen av et hjørne. Det er praktisk.