Med ett enkelt trykk på Boschs nye laseravstandsmåler, har du på sekundet nøyaktige mål.

Med ett enkelt trykk på Boschs nye laseravstandsmåler, har du på sekundet nøyaktige mål.

Det nye måleinstrument fra Bosch, PLR 30 C, er i utgangspunktet laget for å måle avstander fra A til B. Det skjer ved at instrumentet sender ut en laserstråle og mottar en refleksjon av den. Mellomregningene skal vi ikke prøve å forklare, men teknologien fungerer – i tillegg med en forbausende høy presisjon.

I forsøket vårt har vi i hvert fall ikke vært i stand til å registrere avvik når vi har målt innendørs, og etterpå kontrollert målingene med tommestokk eller et langt stålmålebånd. PLR 30 C kan også mer enn å måle en avstand. Den kan regne ut både areal og volum, ved å gange sammen to eller tre avstandsmål.

LES OGSÅ: Test av avstandsmålere

Samtidig kan instrumentet håndtere mellomresultater, som kan legges til eller trekkes fra. Hvilken funksjon du bruker, vises på en god fargeskjerm, og funksjonene styres fra sju forskjellige knapper. På minussiden må det nevnes at det er litt trangt mellom knappene for store fingre. Du kan justere om instrumentet skal måle fra sin egen bakkant eller forkant, og du kan velge konstantmåling, slik at displayet viser deg avstanden til et objekt mens du beveger deg.

Avstandsmålerens trumfkort

Med PLR 30 C kan du enkelt måle innvendig i en lysåpning, mellom to dørkarmer og lignende – kort sagt, der tommestokken er vanskelig å bruke. Instrumentet kan også sende måleresultater til en smarttelefon eller et nettbrett via bluetooth. Bosch opplyser at måleområdet rekker fra 5 cm til 30 meter, noen av konkurrentene måler faktisk helt opp til 50 meter. Usikkerheten oppgis til +/– 2 mm, og det er den muligens når det måles over store avstander. Avstandene vi målte var under åtte meter. Innenfor det målte den helt nøyaktig.

Bosch tar noen få forbehold for funksjonene, for eksempel ved måling mot reflekterende eller gjennomsiktige overflater, men det kan de neppe bebreides for. Prisen er cirka 900 kroner.

Bosch PLR 30 C laseravstandsmåler

4/5

Vi hadde lyst til å gi full pott, men gir fire stjerner på grunn av små mangler i et tøft marked.

Pris: 900 kr.

+Logisk oppbygging og funksjon. Lett å komme i gang med, og utstyrt med tydelige knapper og display. Høy presisjon.
÷ Trangt mellom knappene og manglende pipelyd ved måling trekker ned.