Vi har testet åtte modeller – alle 120 cm lange – i forskjellige prisklasser, og har funnet både en testvinner og et godt kjøp.

Luftboblen i den lille libellen er hovedpersonen når du skal finne et plan som er i lodd eller vater. Det er viktig at den viser hva den skal klart og riktig, for et bygg kan stå og falle med at alt er i lodd og vater.

For å sikre deg at du får en måling du kan stole på, er det en enkel liten test du bør gjøre før du setter i gang (og før du kjøper nytt vater).

Legg vateret mot en plan flate (ikke nødvendigvis vann- eller loddrett), og legg godt merke til plasseringen til luftboblen. Snu vateret 180 grader, og avles igjen. Ved de to avlesningeneskal plasseringen til luftboblen være helt like. Ellers kan ikke vateret brukes til hva det er ment for.

Det finnes mange varianter når det gjelder utseendet på et vater. Og det er en smakssak om du vil ha en ren flate – med bare libeller – eller om du også ønsker håndgrep, endekapper med hull til oppheng, en plan eller V-formet bunn, magnet, også videre.

Men hvilken modell skal du velge?

Her har vi testet åtte eksemplarer – alle 120 cm lange. Prisene varierer fra drøyt 100 til cirka 1000 kroner. I grove trekk måler alle tilstrekkelig nøyaktig til de fleste oppgaver – med et par markante unntak.

Prisene er som i alle Gjør Det Selvs tester cirkapriser fra testtidspunktet. Det kan lønne seg å følge med på tilbud i butikker og på nettet.