multikutter test

Multikutter test: Sage, slipe, skrape og skjære. Multikutteren klarer mange oppgaver helt uten problemer.

Denne testen er fra 2018 - se vår nyeste test her: Test av multikuttere

Har du først prøvd å stemme ut et hull i taket med et stemjern og en hammer, vil du elske multikutteren. Den kan gjøre jobben mye enklere, og er også suveren hvis du skal fjerne fuger mellom fliser. Med riktig tilbehør påmontert, klarer den mange forskjellige oppgaver.

Vi har testet sju multikuttere med ledning, og for cirka 1000 kroner kan du få en bra maskin.

Testvinneren er dog betydelig dyrere enn gjennomsnittet. Den er for feinschmeckere, og klarte i overbevisende stil alle de skjære- og slipeutfordringene vi utsatte den for.

Det følger med et godt utvalg av tilbehør til alle multikutterne – noen har ekstra mye. Tilbehøret skal kunne skiftes enkelt og raskt, men dessverre har noen et altfor tregt låsesystem.

Det er ofte også en stor fordel med innebygget arbeidslys. Det er det bare to av de testede maskinene som har.

Multikutter test: Slik har vi testet multikutterne

Vi undersøkte nøye den generelle kvaliteten på maskinene. Virket de solide nok, slik at de kan tåle mye hardt arbeid?

Vi sagde, slipte og skar i forskjellige materialer, blant annet i en 21 mm kryssfinérplate, der vi lagde det samme snittet med alle, så vi kunne sammenligne resultatet.

Tilbehøret skal være enkelt å skifte. Ikke bare fra blad til blad, men også til for eksempel slipesåle.

Maskinenes ergonomi, støynivå og styrke ble også vurdert. De skal være enkle å håndtere og helst være uten for mange vibrasjoner. Det skal være lett å bruke maskinene på trange plasser.

LES OGSÅ: Bli ekspert på multikutteren på 5 minutter

Vi har testet disse 7 multikutterne

  • MAKITA TM3010CJ
  • DEWALT DWE315
  • EINHELL TE-MG 300 EQ
  • BOSCH PMF 350 CES
  • BLACK+DECKER MT300KA
  • STANLEY FME650K
  • FEIN FMM 350 QSL TOP

LAST NED HELE TESTEN og se hvilken maskin som ble den store testvinneren.

MULTIKUTTER TEST: VIKTIGE DETALJER NÅR DU VELGER MULTIKUTTER
STØTTEGREP: Et ekstra håndtak, som kan monteres på maskinen, gjør det enklere å utføre presisjonsarbeid. Kun en enkelt multikutter i testen har denne funksjonen.
ARBEIDSLYS: Hvis det er en innebygget lampe, skal den være kraftig nok til å kunne lyse opp arbeidsområdet.
UTSKIFTING AV TILBEHØR: Med det store utvalget av tilbehør, skal det være lett å skifte fra for eksempel et blad til et annet. Det er viktig når du står midt i en jobb – kanskje på en stige – og raskt vil bytte til nytt blad.
ERGONOMI: Det skal være en god balanse i maskinen. Den skal ikke være for tung – du skal kunne orke å jobbe med den over litt tid. Det er ideelt med sklisikker gummi på overflater hvor hendene er plassert.
JUSTERBAR HASTIGHET: På de fleste multikutterne kan hastigheten justeres på et lite dreiehjul i enden, slik at du har god kontroll over arbeidsoppgaven. Noen har funksjonen bygget inn i startknappen. Det er en smakssak hva du synes er best.
KABELLENGDE: Tre meter ledning er minimum. 4-5 meter er bra. Særlig til oppgaver der du står i en stige, og det er upraktisk å ha med skjøteledning. Ledningen skal helst være myk og fleksibel.
TILBEHØR: Det skal minimum følge med et segmentsagblad, et dykksagblad, slipeblad og gjerne en slipesåle som standard. I så fall kan multikutteren også brukes som en trekantsliper.