Vi har testet
7 multikutterne:
- METABO MT 18 LTX
- BOSCH ADVANCED MULTI 18
- AEG OMNI 18C LI-202BKIT1X
- RYOBI R18MT
- DEWALT DCS355N
- STANLEY FMC710B
- MAKITA DTM51ZJX3

METABO MT 18 LTX
Oscillasjonsvinkel: 3,2°
Svingninger: 18.000/MIN.
Cirkapris, solo: 1800 KRONER

BOSCH ADVANCED MULTI 18
Oscillasjonsvinkel: 2,8°
Svingninger: 20.000/MIN.
Cirkapris, solo: 1200 KRONER

AEG OMNI 18C LI-202BKIT1X
Oscillasjonsvinkel: 4°
Svingninger: 20.000/MIN.
Cirkapris, solo: 1800 KRONER

RYOBI R18MT
Oscillasjonsvinkel: 3,2°
Svingninger: 20.000/MIN.
Cirkapris, solo: 1200 KRONER

DEWALT DCS355N
Oscillasjonsvinkel: 3,2°
Svingninger: 20.000/MIN.
Cirkapris, solo: 2000 KRONER

STANLEY FMC710B
Oscillasjonsvinkel: 2,8°
Svingninger: 18.000/MIN.
Cirkapris, solo: 1100 KRONER

MAKITA DTM51Z
Oscillasjonsvinkel: 3,2°
Svingninger: 20.000/MIN.
Cirkapris, solo: 1500 KRONER
Multikuttere på batteri
Om du skal sage, slipe eller skjære i tre, metall, stein eller noe helt annet, så har multikutteren et blad til oppgaven. Maskinen er liten og hendig. Den er enkel å komme til med på trange steder, og den kan sage helt plant med en overflate.
Selv om den kanskje mest er kjent for å kunne kappe karmlister når du legger nytt gulv, eller skjære trepropper i nivå med en gulvplanke, er det nærmest bare fantasien som setter grenser for hva den kan klare.
Små og store sett
Alle deltakerne koster fra rundt 2000 kroner og mindre, hvis du kjøper dem alene. De fleste kan også kjøpes i større eller mindre sett med forskjellige kombinasjoner av batterier, lader og tilbehørspakker. Settene vi har testet, koster opptil 4000 kroner.
De fleste finnes dog også i mindre utgaver til en lavere pris.
Slik tester vi
Multikutteren gjør opp mot 20.000 små svingninger hvert minutt, som tydelig kan merkes i hendene. En god ergonomi med et godt og sikkert grep er derfor avgjørende og er blitt vurdert fortløpende under arbeidet.
Grensen for når håndverkere skal bruke hørselvern går ved 85 dB. Testen vår viser at flere maskiner går opp mot denne grensen.
Typiske multikutteroppgaver er mindre tilpassinger, som kutting av listverk. Det har vi kuttet for å teste hastigheten.
Til slutt har vi testet hvor lenge maskinene kunne brukes med de medfølgende batteriene.

KARAKTERGIVING
Sluttkarakteren er et vektet gjennomsnitt av disse fire elementene: ergonomi, støy, hastighet og utholdenhet.

ERGONOMI
Et godt håndtak med støtabsorberende gummi er avgjørende for ergonomien. Kvaliteten på knappene teller også inn.

STØY
Støyen ble målt på én meters avstand med et dB-meter. Det høyeste støynivået er notert i skjemaet.

HASTIGHET
Vi presset multikutterne maksimalt og tok tiden på hvor raskt de kunne sage over en list på 12 x 65 mm.

UTHOLDENHET
Vi lot maskinene kjøre på full fart i ubelastet tilstand, for å se hvor lang tid det tok før batteriene var tomme.
Resultatene

BOSCH ADVANCED MULTI 18
2400 kroner
METABO MT 18 LTX
4000 kroner
AEG OMNI 18C LI-202BKIT1X
3600 kroner
RYOBI R18MT
3500 kroner
RYOBI R18MT
3500 kroner
STANLEY FMC710B
2100 kroner
MAKITA DTM51Z
3800 kroner
Testvinner
En liten og hendig testvinner
DEWALT DCS355N
DeWalten er støysvak og enkel å betjene, og det skrumaskinaktige håndtaket er behagelig å holde rundt. I tillegg er den utstyrt med en rekke smarte detaljer.
Den lille multikutteren fra DeWalt er en sann fornøyelse å bruke. Det skyldes særlig det lave støynivået, som ligger merkbart under konkurrentenes. Men også den hendige størrelsen og den lave vekten gjør maskinen behagelig å bruke.
På skrumaskinene sine har DeWalt utviklet et håndtak som er behagelig å holde på, og som gir et godt og sikkert grep. Derfor har de valgt å overføre det gummibelagte håndtaket til også andre batterimaskiner – blant annet DCS355N.
På de fleste multikuttere justeres hastigheten på en dreieknapp, men her styres den ved å trykke startknappen mer eller mindre inn. Det fungerer fint, men vil du bruke låseknappen til å holde maskinen i gang når startknappen slippes, kan den kun kjøre på høyeste hastighet.
Et annet lite minus er at den har testens korteste batteritid. Med to batterier kan du jobbe for full fart i kun 50 minutter, men det er likevel nok til de fleste oppgaver.
Foretrekker egne blad
DeWalt har sitt eget bladfeste, som ikke passer med Starlock- eller OIS-blad, som ellers er de mest utbredte. Det følger med et konverteringssett til andre typer blad, men det er litt kronglete å bruke.

Låseknappen har to funksjoner. Den kan låse maskinen, så den ikke tennes ved en feil, og den kan holde motoren i gang når startknappen slippes.

Når du skal skifte blad, trykker du bare bladbøylen i bunn. Det samme gjør du hvis bladet skal dreies til den ene eller andre siden.

Det innebygde arbeidslyset tenner når du trykker på startknappen. Lyset forblir tent et minutts tid etter at du har sluppet knappen igjen.
Godt kjøp
Gjennomført og billig
BOSCH ADVANCED MULTI 18 er testens nest billigste deltaker og koster rundt 1200 kroner som solomaskin. Likevel overrasker den med en karakter som bare er 0,1 poeng etter testvinneren.
Det er særlig på ergonomien at Boschen utmerker seg. Den har en behagelig størrelse, og alle knapper og grep er enkle å jobbe med. På siden sitter hjulet til hastighetsregulering, og du starter og stopper maskinen med en skyveknapp, som holder seg i den valgte posisjonen.
Boschen har testens mest velfungerende system til verktøyskift, AutoClic, og det får de fleste andre maskiner til å virke litt klossete og gammeldags. Du klikker bare verktøyet på med et hurtiggrep, og tar det av igjen ved å vri i et kraftig håndtak oppå hodet til maskinen.
Magasinartikkel
Last ned magasinartikkel nå
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.