Se testvinnerne fra 2022

Når vi ser tilbake på året som har gått, har hele 227 forskjellige verktøy vært en tur gjennom Gjør Det Selvs velsmurte testmaskineri. De 227 verktøyene fordeler seg på 20 stortester og 76 mindre tester.

Når vi tester verktøy, gjør vi det skikkelig. Og når jeg planlegger testene våre, gjør jeg mitt beste for at vi skal etterligne de prøvelsene maskinene stilles overfor i den virkelige verden.

Testene blir alltid utført nøyaktig likt for alle maskinene som er med i testen. Derfor er resultatene sammenlignbare og målbare, og maskinene kan enkelt settes opp mot hverandre.

Derfor:

  • Når vi tester motorsager, er det vanlige furustolper vi kapper opp i små skiver
  • Når vi måler styrken til hekksakser, skjer det ved hjelp av rundstokker i forskjellige størrelser
  • Når vi skal måle hastigheten til bor- og skrumaskiner, så er det vanlige treskruer vi skrur inn mens vi tar tiden.

I denne artikkelen har vi samlet de 20 maskinene som klarte seg aller best i stortestene våre i 2022, og derfor stakk av med tittelen “Testvinner.”

/Martin Mogensen
Testredaktør hos Gjør Det Selv

De 20 Testvinnerne

1

Makita DHP483 er utstyrt med en imponerende børsteløs motor, som både var testens sterkeste og klart mest utholdende. De fem karmskruene ble skrudd inn på bare 25 sekunder, mens bor-/skrumaskinen på én opplading kunne bore hele 198 hull med et 25 mm spadebor i 25 mm MDF. Det tilsvarer 66 hull per amperetime – 61 % flere hull enn den nest mest utholdende deltakeren. Det er spesielt imponerende fordi høy styrke ofte går utover utholdenheten.

Pris er cirka 2800 kroner, med lader og et 3,0 Ah batteri.

Overfreser test: Makita-RT0702CX2J_410649 2

Makita RT0702CX2J består av en separat motorenhet, som kan monteres i forskjellig tilbehør. Det gjør den veldig allsidig, samt enkel å justere og skifte stål på. Dessverre er sponsuget dårlig, og fresen må føres sakte fremover hvis suget skal henge med.

Pris er cirka 2300 kroner

3

Metabo uhev 2860-2 quick er ikke helt billig, men den oppfører seg likevel som en betydelig dyrere maskin. I tillegg til gir til meisling og hammerboring, har den også to gir til vanlig boring uten slag. Når det skal bores i murverk, kan du også forvelge hastighet og slag, alt etter om du for eksempel skal bore i murstein eller betong.

I styrketesten i betong klarte testvinneren et 6 mm hull på 6 sekunder, mens et 10 mm hull tok beskjedne 15 sekunder. Borhammerens allsidighet understrekes av muligheten til å skifte ut SDS-chucken til slagboring, med den medfølgende selvspennende borchucken til vanlige rundskaftbor.

Pris er cirka 2700 kroner

Slagskrutrekker test: Makita DTD154Z 4

Makita dtd154z brukte kun 13 sekunder på å banke inn en fransk treskrue på 8 x 180 mm. De fire girene sikrer samtidig at den er like overbevisende med vanlige treskruer.

Pris er cirka 4000 kroner, med lader og 5,0 Ah batteri

Motorsag test: Makita UC3551A 5

Makita UC3551A er en imponerende og velutført elektrisk motorsag, som med en ergonomi og kvalitet helt i topp klarte å kappe furustolpen 10 ganger på 39 sekunder – inkludert den tiden det tok å flytte sagen. Huset til sverd og kjede var i motsetning til hos de fleste andre deltakerne laget helt i metall, og sagkjedet strammes enkelt og kontrollert på et lite dreiehjul på siden.

Pris er cirka 2500 kroner

Kompressor test: Hyundai OTS750-24/HYAC24-1S 6

Hyundai OTS750-24/ HYAC24-1S er i motsetning til de fleste kompressorer enormt støysvak. Støyen er kun 62 dB, noe som er på nivå med en vanlig samtale. Og skal den stå i et lite hjemmeverksted, er den lave støyen en kjærkommen fordel.

Pris er cirka 3700 kroner

Hekksaks test: RYOBI RY18HT55A 7

Ryobi RY18HT55A er særdeles behagelig å bruke. Balansen er på topp, begge håndtakene er gode å holde rundt og gir en bra kontroll på maskinen. Testvinneren var den eneste som kunne klippe rundstokkene på 25 mm. Dessverre går den imponerende styrken ganske betydelig utover utholdenheden. Til gjengjeld betyr det lange sverdet og store overskuddet at du raskere får klippet deg gjennom hekken.

Pris er cirka 2300 kroner, med lader og 2,0 Ah batteri

Mellomtrykksvasker test: WORX Hydroshot WG630E 8

Worx hydroshot wg630E var med hele tre førsteplasser i deltestene en ganske suveren testvinner. Den lange lansen gir en god balanse – også når strålen naturlig presser maskinen bakover.

Pris er cirka 2200 kroner, med lader og 4,0 Ah batteri

Robotklipper test: GARDENA Sileno Minimo 400 9

Gardena sileno minimo 400 er enkel å programmere og betjene i det daglige – særlig takket være en meget brukervennlig app til mobilen, som blant annet gjør det mulig å lage en avansert ukeplan for når klipperen kan og ikke kan arbeide.
Roboten er samtidig veldig driftssikker, og med unntak av understellet til en trampoline, som den kjørte seg fast i tre ganger, klippet den helt uten problemer.

Pris er cirka 8500 kroner

Vertikalskjærer bensin: STIHL RL 540 10

Stihl rl 540 er med sine bare 2,2 kW ikke imponerende på papiret. Kreftene utnyttes dog optimalt, og plenlufteren jobbet seg enkelt gjennom plenen, der mose og vissent gress ble revet opp, mens friskt gress ble sittende.

Pris er cirka 7000 kroner

Gressklipper batteri test: SKIL 0140 CA 11

Skil 0140 CA klarte selv høyt gress uten problemer. De to batteriene, som til sammen får spenningen opp i 40 volt, holder i 43 minutter. I testhagen vår var det nok til å klippe hele 536 m² på én opplading. Klipperen er enkel å manøvrere og kompakt å oppbevare.

Pris er cirka 4000 kroner, med lader og 2,0 Ah batterier.

12

Stiga sbc 232 D var på papiret blant de svakeste deltakerne i stortesten vår. I praksis var den dog så overbevisende at den stakk av med tittelen som både testvinner og ”Godt Kjøp”.

Den kappet rundstokker på 25 mm helt uten problemer, og ryddet 2 m² tett buskas på bare 45 sekunder. Med en vekt på 7,9 kg er balansen og en god sele avgjørende – og på begge disse områdene leverer Stiga.

Pris er cirka 2700 kroner.

Vinkelsliper test: METABO WEQ 1400-125 13

Metabo WEQ 1400-125 er utstyrt med anti-kickback, som sikrer at armen din ikke rives halvveis ut av ledd hvis kutteskiven setter seg grundig fast under arbeidet.

Den mørkegrønne maskinen hadde testens største motor, og den var derfor heller ikke overraskende også testens raskeste deltaker. Det tok nemlig bare 44 sekunder å kappe vannrøret på 1/2" 10 ganger. Kvaliteten er også helt på topp, og de få detaljene som er på denne typen maskiner, er gjennomførte. Både justering av beskyttelsesskjermen og skifting av kutteskiver klares uten bruk av verktøy.

Pris er cirka 1350 kroner.

Krysslaser test: Stanley Cubix STHT77499-1 14

Stanley CUBIX STHT77499-1 er en enkel krysslaser uten særlig mange dikkedarer. Den er solid og nøyaktig, og den grønne markeringen synes tydelig.

Pris er cirka 1000 kroner.

Multikutter test: MAKITA DTM52Z 15

Makita dtm52z klarte å utmerke seg positivt i et felt der alle deltakerne var stort sett like raske og effektive. Det skyldes særlig den høye kvaliteten og en ergonomi som også er helt på topp. Motoren er hengt opp inne i maskinen i en vibrasjonsdempende anordning. Det gjør at alle svingninger og vibrasjoner dempes godt.

Pris er cirka 4300 kroner, med lader og 5,0 Ah batteri.

Metabo_SXE-425_67622 16

Metabo sxe 425 turbotec er enormt solid og velbygget, og er med sine 2,5 kg nokså tung. Det er en fordel når du sliper på vannrette flater – for eksempel på en benkeplate. Her betyr den ekstra vekten nemlig at maskinen ligger mer solid og sikkert på emnet, samt at mer kraft blir overført til arbeidet, og at færre vibrasjoner rekker ut i hendene. Derfor kunne den også klare hastighetstesten på bare 19 sekunder.

Pris er cirka 1900 kroner.

Kapp og gjærsag test: METABO KGS 216 M 17

Metabo kgs 216 m er veldig godt laget og kvaliteten er i en klasse for seg. Ikke bare er den enkel å bruke, justere og betjene. Den leverer også et helt nøyaktig resultat. Sleiden, som gjør det mulig å føre sagen frem og tilbake gjennom emnet, er både velsmurt og lettkjørende. Plasseringen av knapper og håndtak er veloverveid, og innretningen virker naturlig.

Sagen har noen enkle, men effektive løsninger, som letter arbeidet. Her kan vi blant annet nevne en skrutvinge med knapp til rask og grov innstilling, samt endestopp i bordforlengeren.

Pris er cirka 2000 kroner.

18

Ryobi R18js var med sine 2,7 kg i den tunge enden av feltet, noe som harmonerer godt med den imponerende styrken. På 32 sekunder sagde den én meter i 24 mm MDF.

Pris er cirka 2200 kroner, med lader og 4,0 Ah batteri.

19

Ryobi RWsl1801m har et stort kraftoverskudd og sager én meter i en 24 mm MDF-plate på bare 10 sekunder. Den leverer dessuten overbevisende kvalitet, en glimrende ergonomi og er en ganske helstøpt maskin.

Pris er cirka 2000 kroner, med 4,0 Ah batteri.

Test bajonettsag med ledning: MAKITA JR3051TK 20

Makita JR3051tk var litt dyrere enn de fleste andre testdeltakerne. Men er du villig til å betale litt ekstra, blir du også rikelig belønnet for det. Straks du får sagen mellom hendene, merker du at den er i en klasse for seg. Designet er lekkert, balansen er god, og knappene er gedigne og enkle å betjene. Når Makitaen samtidig slo konkurrentene på hastighet, med 10 snitt på 2 minutter og 48 sekunder, var det ikke noe mer å tvile på.

Med unntak av én enkelt deltaker, veide alle sagene det samme, så det var ikke på vekten at Makitaen kunne skille seg ut. Den hadde likevel en bedre vektfordeling og lå med sine slanke grep også bedre i hendene enn de øvrige deltakerne.

Pris er cirka 1800 kroner.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Verktøy