Slip kniven så den blir skarp igjen

Kjøkkenkniver kan fort bli sløve. Heldigvis er det enkelt å gi dem en omgang med skjerpestålet, men en gang iblant er det nødvendig å slipe opp knivene helt fra bunnen. Her kan du se hvordan du får knivene skarpe igjen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
100 kroner

Intro

Det er irriterende hvis kjøkkenknivene ikke kan skjære ordentlig. Det er heldigvis lett å gjøre noe med det. Det krever bare et bryne.

Tidsforbruk:

1-2 timer.

Pris:

Cirka 100 kroner for et bryne.

Vanskelighetsgrad:

Det er en ganske enkel oppgave å slipe kniver.

Veiledning

1

Gjør brynet vått. Legg det for eksempel i bløt i et malebrett i 10 min. Noen bryner selges med en sklisikker gummibase, som det kan ligge i under bryningen, men det kan også spennes fast.

2

Begynn å slipe kniven på den grove siden av steinen. Beveg den frem og tilbake i steinens lengderetning. Vend den med jevne mellomrom, så den slipes likt på begge sider. Kjøkken kniver bør ha en slipevinkel på 25-30 grader.

3

Bruk evt. en vinkelmal. Det finnes forskjellige typer maler og jigger som kan spennes fast på kniven, slik at det er lettere å holde riktig slipevinkel. Maler og jigger følger med i enkelte slipesett, ellers kan de også kjøpes separat.

4

Slip kniven på den fine siden av brynet når den har fått en grundig sliping på den grove siden. Når du sliper på den fine siden, skal du bevege kniven på tvers av lengderetningen til brynet.

5

Hvis treskaftet er slitt, er det en god idé med en lettere renovering. Det kan du like gjerne gjøre nå, når du først er i gang. Slip det med slipepapir, korn 120, til treet er slipt helt matt.

6

Mett treskaftene med olje. Det er effektivt å plassere knivene i et høyt glass med vanlig matolje natten over, slik at de får lov å suge til seg godt med olje. Ta dem opp etterpå, og tørk av dem med en tørr klut. Dermed er knivene som nye igjen.

    Akkurat nå leser andre ...