Video
Lett
Vanskelig

PROBLEM

Kjøkkenkniven er blitt sløv etter lang tids bruk, og trenger å bli slipt helt opp.

LØSNING

Ved hjelp av et bryne og litt vann, kan kniven slipes like skarp som ny igjen.

SLIK GJØR DU:

1. Gjør brynet vått

Legg det for eksempel i bløt i et malebrett i 10 min. Noen bryner selges med en sklisikker gummibase, som det kan ligge i under bryningen, men det kan også spennes fast.

2. Begynn å slipe kniven på den grove siden av steinen

Beveg den frem og tilbake i steinens lengderetning. Vend den med jevne mellomrom, så den slipes likt på begge sider. Kjøkkenkniver bør ha en slipevinkel på 25-30 grader.

3. Bruk evt. en vinkelmal

Det finnes forskjellige typer maler og jigger som kan spennes fast på kniven, slik at det er lettere å holde riktig slipevinkel. Maler og jigger følger med i enkelte slipesett, ellers kan de også kjøpes separat.

4. Slip kniven på den fine siden av brynet

når den har fått en grundig sliping på den grove siden. Når du sliper på den fine siden, skal du bevege kniven på tvers av lengderetningen til brynet.

5. Hvis treskaftet er slitt

er det en god idé med en lettere renovering. Det kan du like gjerne gjøre nå, når du først er i gang. Slip det med slipepapir, korn 120, til treet er slipt helt matt.

6. Mett treskaftene med olje

Det er effektivt å plassere knivene i et høyt glass med vanlig matolje natten over, slik at de får lov å suge til seg godt med olje. Ta dem opp etterpå, og tørk av dem med en tørr klut. Dermed er knivene som nye igjen.