Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slip kniven så den blir skarp igjen

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Kjøkkenkniver kan fort bli sløve. Heldigvis er det enkelt å gi dem en omgang med skjerpestålet, men en gang iblant er det nødvendig å slipe opp knivene helt fra bunnen. Her kan du se hvordan du får knivene skarpe igjen.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
100 kroner
Se hvor enkelt det er!

Intro

Det er irriterende hvis kjøkkenknivene ikke kan skjære ordentlig. Det er heldigvis lett å gjøre noe med det. Det krever bare et bryne.

Veiledning

Gjør det selv

Vanskelighetsgrad:

Det er en ganske enkel oppgave å slipe kniver.

Tidsforbruk:

1-2 timer.

Pris:

Cirka 100 kroner for et bryne.

Det er irriterende hvis kjøkkenknivene ikke kan skjære ordentlig. Det er heldigvis lett å gjøre noe med det. Det krever bare et bryne.

PROBLEM

Kjøkkenkniven er blitt sløv etter lang tids bruk, og trenger å bli slipt helt opp.

LØSNING

Ved hjelp av et bryne og litt vann, kan kniven slipes like skarp som ny igjen.

Slik gjør du

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

1

Gjør brynet vått. Legg det for eksempel i bløt i et malebrett i 10 min. Noen bryner selges med en sklisikker gummibase, som det kan ligge i under bryningen, men det kan også spennes fast.

2

Begynn å slipe kniven på den grove siden av steinen. Beveg den frem og tilbake i steinens lengderetning. Vend den med jevne mellomrom, så den slipes likt på begge sider. Kjøkken kniver bør ha en slipevinkel på 25-30 grader.

3

Bruk evt. en vinkelmal. Det finnes forskjellige typer maler og jigger som kan spennes fast på kniven, slik at det er lettere å holde riktig slipevinkel. Maler og jigger følger med i enkelte slipesett, ellers kan de også kjøpes separat.

4

Slip kniven på den fine siden av brynet når den har fått en grundig sliping på den grove siden. Når du sliper på den fine siden, skal du bevege kniven på tvers av lengderetningen til brynet.

5

Hvis treskaftet er slitt, er det en god idé med en lettere renovering. Det kan du like gjerne gjøre nå, når du først er i gang. Slip det med slipepapir, korn 120, til treet er slipt helt matt.

6

Mett treskaftene med olje. Det er effektivt å plassere knivene i et høyt glass med vanlig matolje natten over, slik at de får lov å suge til seg godt med olje. Ta dem opp etterpå, og tørk av dem med en tørr klut. Dermed er knivene som nye igjen.

Materialer

Tidsforbruk

Pris

Vanskelighetsgrad

Tegning

Video

3D-tegning

Tips & Triks

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake