Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gjør Det Selv-kurs: Slik sliper du verktøy

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Skjærende verktøy skal være skarpt for å fungere ordentlig. Det gjør arbeidet lettere – og morsommere. I dette kurset lærer du hvordan du sliper og holder verktøyet ditt superskarpt.

slib-vaerktoej

Vi bruker skjærende verktøy overalt i det daglige. Fra kjøkkenknivene på kjøkkenet, over spader, hekksakser og diverse stikkjern utendørs, til dyre bor og stemjern i verkstedet.

Felles for dette “verktøyet” er at vi er tilbøyelige til å bli ved med å bruke det, selv om det for lengst skulle vært slipt. Og det på tross av at vi jo godt kjenner fornøyelsen ved å rette av en gresskant med en skarp spade, eller skjære ei steik med en superskarp kjøkkenkniv. Slik er det også med stemjernet, høvelen, skjæret på rotorklipperen og kjedet på motorsagen.

Du kan kjøpe slipeverktøy i mange prislag og kvaliteter. Det lønner seg å ofre noen kroner, slik at du får skikkelig kvalitet – men du skal også vurdere det i forhold til behovet. Et nytt sagkjede koster kanskje bare et par hundrelapper. Da vil en maskin for å slipe opp dette være vanskelig å forsvare økonomisk.

I dette Gjør Det Selv-kurset viser vi hvordan du sliper verktøy på riktig måte – og vi viser hvordan du holder det skarpt.

Dette lærer du i Gjør Det Selvs kurs om sliping av verktøy

Kurset ble første gang publisert i Gjør Det Selv i 2010. Kurset består av 5 deler fordelt over 12 sider:

 • Del 1: Bruk riktig slipeverktøy Skjærende verktøy skal være skarpt for å fungere ordentlig. Det gjør arbeidet lettere – og morsommere. I dette kurset lærer du hvordan du sliper og holder verktøyet ditt superskarpt.
 • Del 2: Slip hagens redskaper Grove hageredskaper skal også slipes. Prøv selv, og merk hvor lett det går med en nyslipt spade.
 • Del 3: Slip motorsag og sirkelsag Motorsager og sirkelsager blir sløve med tiden. Lær hvordan du kan spare penger ved å slipe dem selv.
 • Del 4: Slip jernet superskarpt Et stemjern er verdiløst hvis det er fullt av hakk eller sløvt. Sørg for å slipe det jevnlig. Vi viser deg hvordan, trinn for trinn.
 • Del 5: Slip bor og fresejern Selv om bor og fresejern kan fås ganske billig, er det både økonomi og fornuft i å vedlikeholde dem selv.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): Gjør Det Selv-kurs: Slik sliper du verktøy
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake