Vi bruker skjærende verktøy overalt i det daglige. Fra kjøkkenknivene på kjøkkenet, over spader, hekksakser og diverse stikkjern utendørs, til dyre bor og stemjern i verkstedet.

LES OGSÅ: Test av hekksakser

Felles for dette “verktøyet” er at vi er tilbøyelige til å bli ved med å bruke det, selv om det for lengst skulle vært slipt. Og det på tross av at vi jo godt kjenner fornøyelsen ved å rette av en gresskant med en skarp spade, eller skjære ei steik med en superskarp kjøkkenkniv. Slik er det også med stemjernet, høvelen, skjæret på rotorklipperen og kjedet på motorsagen.

Du kan kjøpe slipeverktøy i mange prislag og kvaliteter. Det lønner seg å ofre noen kroner, slik at du får skikkelig kvalitet – men du skal også vurdere det i forhold til behovet. Et nytt sagkjede koster kanskje bare et par hundrelapper. Da vil en maskin for å slipe opp dette være vanskelig å forsvare økonomisk.

I dette Gjør Det Selv-kurset viser vi hvordan du sliper verktøy på riktig måte – og vi viser hvordan du holder det skarpt. Spaden og rotorklipperen krever ikke sliping med kirurgisk presisjon, det går bra med en vinkelsliper og en fil. Vi sliper både grovt og fint, men i første leksjon starter vi med å presentere en rekke gode slipeverktøy du kan bruke, og som du vil møte i de neste leksjonene. Du trenger ikke alle, det avhenger av hva du vil slipe og hvor ofte.

I leksjon 1 viser vi deg også hvordan du sliper en kjøkkenkniv på en våtsliper eller en våtslipestein/bryne, slik at den glir gjennom steiken som om den var av smør.