Vi tester eksentersliperne med både fint og grovt slipepapir, på forskjellige overflater.

Denne testen er fra 2015 - se vår nyeste test her: Test av eksenterslipere

Vi har testet åtte populære eksenterslipere, og satt dem i hardt arbeid. Derfor kan vi gi deg klar beskjed om hva du kan forvente av de enkelte modellene når det gjelder yteevne, kvalitet og små detaljer du kanskje ikke tenker på selv. Vi har testet maskiner med 125 mm slipesåle, fordi det er de det selges flest av, ifølge leverandørene. Det er også dem du enklest kan finne slipeskiver til, uten at de koster en formue.

Slik har har vi valgt ut de åtte eksentersliperne

Det kan ofte være litt av en jungel å orientere seg i, når du skal kjøpe elektrisk verktøy, fordi de samme maskinene fås i utallige forskjellige innpakninger, med forskjellig tilbehør. Maskinene vi har testet, står anført med bare den modellbetegnelsen som står på selve maskinen, uavhengig av hvilket tilbehør som følger med. Prisene er også oppgitt for bare maskinene – du vil sikkert kunne finne dem både dyrere og billigere rundt omkring. Et godt råd er derfor alltid å sjekke prisene på internett før du handler. Prøv for eksempel prisjakt.no

Hva menes med "eksenter"?

Eksentrisk betyr utenfor sentrum. Selve slipeskiven snurrer rundt, på samme måte som slipeskiver gjorde “i gamle dager”, når de ble montert på en bormaskin. Ideen bak en eksentrisk slipemaskin, er at sentrum på slipeskiven ikke er fast, men beveger seg i en liten sirkel med en diameter på noen få millimeter. Litt som når Jorda snurrer rundt sin egen akse, mens den samtidig beveger seg rundt sola. Denne dobbelte rotasjonen gjør at risikoen for at det oppstår slipespor, fordi det slipes for lenge på samme sted, nesten elimineres.

Eksentersliperen er utviklet av Festool, som kom med den første modellen allerede i 1976. De var også de første i verden til å utvikle en plansliper, så tidlig som i 1951.

DISSE HAR VI TESTET

? DEWALT D 26453 ? METABO SXE TURBO TEC ? BOSCH GEX 125-150 AVE ? RYOBI ROS 300 ? MILWAUKEE ROS 125 E ? BLACK+DECKER KA 198 ? AEG EX 125 ES ? BOSCH PEX 400 AE

VIKTIG VED VALG AV EKSENTERSLIPER

? Grep. Det skal være mulig å holde maskinen både med begge hender og med én hånd alene. Derfor bør det være minst to, og helst tre grep. De skal være utstyrt med sklisikkert og mykt belegg, slik at du kan holde ut å slipe i lang tid om gangen. ? Hastighetsjustering. Du skal se etter maskiner som du kan justere hastigheten på. Du kan nemlig ikke slipe i samme hastighet på alle materialer. Et stort spenn på mellom 4000 og 13.000 omdreininger i minuttet er det optimale.? Motor. Du skal ikke kjøpe en slipemaskin med svakere motor enn 250 watt. Den vil ha vanskelig for å slipe myke tresorter. Motorbrems er også å foretrekke. Da slipper du å vente på å legge fra deg maskinen når du slipper startknappen.? Slipesåle. Det er stor forskjell på kvaliteten på borrelåsen som sitter under slipesålen. Sjekk at slipeskiven og borrelåsen sitter godt sammen. Da er du trygg på at papiret ikke sklir ut til siden mens du sliper.? Start-/stoppknappen skal være plassert slik at den ikke sitter i veien, og du skal ikke kunne komme til for å starte eller stoppe utilsiktet. ? Støvoppsamler. En oppsamler tar en betydelig del av slipestøvet, og fanger det i en kassett eller en pose. Kassetten er lettere å tømme, men sitter ofte i veien, så posen er å foretrekke. Stussen skal kunne kobles til en verkstedstøvsuger, uten at du trenger å sette på en ekstra stuss. ? Ledning. Når det er ledning på et verktøy, skal den være så myk at du kan jobbe fritt, og den skal være så lang at du kan komme deg godt rundt det emnet du sliper, uten at du må bruke en skjøteledning. Fire meter ledning er det optimale, etter vår vurdering. Sjekk dette når du står i byggvarehuset og vurderer hvilken maskin du vil kjøpe.