Skils multistripper er en bra maskin når den er utstyrt med den spesielle slipeskiven til grovsliping. Den er til gjengjeld også særdeles effektiv, så du skal gå forsiktig til verks.

Skils multistripper er en bra maskin når den er utstyrt med den spesielle slipeskiven til grovsliping. Den er til gjengjeld også særdeles effektiv, så du skal gå forsiktig til verks.

Vi må begynne med å konstatere at Skil med sin Multistripper 8100 har fått laget en veldig effektiv slipemaskin. Den grove skiven fjerner både maling og lakk fra tre, og for eksempel rust fra metall – og det gjøres i et forrykende tempo.

Skils multistripper mangler finish

Som alltid er det dog en pris å betale når slipingen skal gå raskt unna, nemlig finishen. Det er også tilfellet her. I motsetning til for eksempel en eksentersliper, må sålen på multistripperen nemlig krenges litt til siden, slik at skiven kun biter i én side. Det sier seg selv at risikoen for å gnage ujevnheter i treet på den måten blir større. Du må derfor også regne med en ettersliping med for eksempel en plansliper eller eksentersliper.

Vi savner hastighetsregulering

Ved ettersliping kan den grove skiven byttes ut med en såle som kan holde vanligere slipeenheter, for eksempel en sandpapirskive, men vår vurdering er at du faktisk er bedre hjulpet med en eksentersliper, der hastigheten kan justeres.

Det følger også med en lammeullskive til poleringsopgaver. Men til det formålet savner vi igjen at maskinen kan justeres ned i fart. Polering bør foregå med et behersket turtall, slik at emnet ikke overopp- hetes av friksjonen. Det skaper helt enkelt et bedre poleringsresultat. Maskinens slanke kropp er god å gripe rundt, og det foldbare ekstragrepet gir god kontroll over arbeidet. Maskinen er også utstyrt med en stuss som du kan sette en støvsuger på, slik at du på den måten kan jobbe mer støvfritt.

Fremfor alt en effektiv grovsliper

Vår konklusjon er at multistripperen er en særdeles effektiv makker når det handler om lynrask grovsliping. Men når det gjelder finish og polering, finnes det bedre alternativ. Til en pris på cirka 850 kroner, kan den likevel være en fornuftig maskin å investere i, hvis du har mye grovsliping på programmet.

SKIL MULTISTRIPPER 8100

3 stjerner

Tre stjerner, mest for den effektive, grove slipeskiven. Det er ergerlig at hastigheten ikke kan justeres – spesielt ved polering.

+

Veldig effektiv, når du bruker den grove skiven til rensning av maling og rust.

÷

Kan fort skade treverk med dype slipemerker. Fartsregulering savnes til polering.