Vinkelsliper
Slipeskive til vinkelsliper: Diamant/Koppskive

DIAMANTKOPPSKIVE Med en diamantkoppskive på vinkelsliperen, kan du slipe og glatte harde flater, som betonggulv og gammel puss og mørtel. Den tar godt fatt, så start forsiktig. Fås i forskjellige grovheter.

Slipeskive til vinkelsliper: Koppskive/karbidskive

KOPPSKIVE/KARBIDSKIVE Brukes til sliping av betong og andre harde steinmaterialer. Ikke like effektiv som en diamantkoppskive, men en del billigere og fin til mindre oppgaver. Fås normalt fra kornstørrelse 14 til 36.

LES OGSÅ: Slik sliper du betong

FLAPPSKIVE/LAMELLSKIVE Flappskiven er en skive med en lamellkonstruksjon av slipepapirlapper. Skiven er perfekt til å rense og glatte sveisesømmer, metall og rustfritt stål. Fås normalt fra korn 40 til 120.

Slipeskive til vinkelsliper: Kjeglebørste/stålbørste

KJEGLEBØRSTE/STÅLBØRSTE Til rensing av skitt og rust på f.eks. grillen, skal du bruke kjeglebørsten. Den fås i forskjellige utgaver: Stålbørsten er til jernmaterialer, og kobberbørsten til rustfritt stål og metall uten jern.

SLIPESKIVE Vinkelsliperen er sterk. Utstyrt med slipepapir på en bakskive av gummi, er den effektiv til grovt arbeid i tre, eller når du skal fjerne gammel maling og herdede rester av gammelt lim.

Slipeskive til vinkelsliper: Polerhette

POLERHETTE Også til polering av bil og båt kan du utnytte kreftene til vinkelsliperen. Det mest vanlige er “hetter”, som bindes rundt en gummibakskive av samme type som brukes til slipeskiver.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Test av vinkelslipere

KUTTESKIVE TIL METALL En tynn kutteskive (1 mm) er det beste hvis du skal kutte rustfritt stål. Den fjerner mindre materiale og jobber derfor raskt. Den er spesielt god til batterislipere, da den krever mindre krefter. En kvalitetsskive koster ca 100 kroner.

Slipeskive til vinkelsliper: Diamantskive til myk stein

DIAMANTSKIVE TIL MYK STEIN Skal du skjære i myk stein, for eksempel murstein, fliser og marmor, skal du bruke en diamantskive med lukket kant. En kvalitetsskive holder lenge, og du kan holde den “skarp” ved å skjære i en hard stein. Det renser skiven.

DIAMANTSKIVE TIL HARD STEIN Skal du skjære i hard stein, for eksempel betong, belegningsstein eller hardtbrente fliser, skal du bruke en diamantskive med åpen kant. Den åpne kanten sørger for at skiven kjøles ned under arbeidet, slik at den ikke “brenner seg varm”.

Slipeskive til vinkelsliper: Bred diamantskive

BRED DIAMANTSKIVE Diamantskiven finnes i en ekstra bred variant, som i utgangspunktet er beregnet til å frese vekk murfuger i en murvegg. Men den kan også brukes til å frese spor til rør og kabler i murvegger.

LES MER: Her har vi samlet alle våre artikler om vinkelsliper

Krav til vinkelsliper

Kutte- og slipeskiver stiller ikke store krav til kreftene på maskinen, og hastigheten passer til de fleste maskiner, så nesten alle modeller kan brukes. Men vil du bruke vinkelsliperen til flere forskjellige oppgaver, stiller det noen krav til modellen. Se hva du skal kikke etter.

  • Rense og polere: Børster og polerskiver krever motorkraft over 1000 watt. Til polering er det nødvendig at omdreiningshastigheten kan skrus ned til under 4000 i minuttet.
  • Høvle betong: Skal du bruke vinkelsliperen som betonghøvel, det vil si med en diamantkoppskive, kreves en stor modell (180-230 mm) med motor på ca 2000 watt. Velg også gjerne en maskin som har variabel hastighet .
  • Bore hull med koppbor: Hastighetsregulering er en fordel, slik at du kan justere etter borets diameter. Bor over 50 mm krever en motor på minimum 1000 watt.
  • Frese i mur: Krever ingen hastighetsregulering. Til gjengjeld er det en fordel at motoren er børsteløs eller godt beskyttet, for jobben støver.
Slipeskive til vinkelsliper: Fugefreser

FUGEFRESER Med et fugefresesett, kan vinkelsliperen bli et effektivt verktøy når du skal rense fuger i murverk. Settet består av et anlegg, et adapter og et fresestål, som fås til forskjellige fugebredder.

Slipe betong med vinkelsliper: Koppbor

KOPPBOR Med et koppbor på vinkelsliperen, får du en kraftig “bormaskin” når du skal bore hull i fliser og teglstein. Koppbor fås i forskjellige størrelser og selges ofte i sett.