Vinkelsliperen kan løse mange oppgaver. Men ta sikkerheten på alvor, for det er voldsomme krefter i spill.

Vinkelsliperen kan løse mange oppgaver. Men ta sikkerheten på alvor, for det er voldsomme krefter i spill.

SIKKERHETSSKJERMENS FUNKSJON OG JUSTERINGER
DERFOR ER SKJERMEN VIKTIG Sikkerhetsskjermen gjør det noen ganger vanskelig å komme ordentlig til. Men ikke la det friste deg til å fjerne den. Skjermen sørger for å lede vekk gnister, og – minst like viktig – så fanger den flyvende småbiter hvis kutteskiven skulle komme til å gå i stykker. Biter skiven seg fast, vil skjermen også beskytte hånden hvis maskinen slår bakover.
JUSTERINGSMULIGHETER Skal du kjøpe deg en ny vinkelsliper, så se etter en der sikkerhetsskjermen har mange justeringsmuligheter. Det gjør det enklere å komme til på trange plasser.

Viktig: sikkerhet under arbeidet

Vinkelsliperen er på topp-3, når det gjelder verktøy som skader oss gjør det selv-ere alvorlig nok til at vi må oppsøke lege. Den bråker mye, og skiven roterer med en meget høy hastighet, så vernebriller, hørselvern og hansker er uunnværlig verneutstyr.

Bruker du vinkelsliperen til å kutte i stein, fliser og murverk, vil vi på det sterkeste også anbefale deg å bruke støvmaske, for kuttingen skaper store mengder finkornet støv.

  • BRILLER. Tettsittende briller beskytter øynene dine mot gnister når du jobber med metall.
  • HØRSELVERN.En vinkelsliper bråker, og særlig ved lengre tids bruk er hørselvern viktig.
  • MASKE. En støvmaske fanger finkornet støv fra fliser og murverk. Velg evt. en med luftventil.
OPPGAVER MED VINKELSLIPEREN
FRES FUGER Med en freseforsats på vinkelsliperen, kan du fjerne ødelagte fuger i murverk. Pass på ikke å skade mursteinene når du fjerner de korte loddrette fugene.
SLIP KNIVER En medtatt gressklipperkniv kan slipes relativt skarp igjen med en slipeskive til metall. Spenn kniven godt fast, og følg vinkelen på eggen når du sliper.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Test av vinkelslipere

HAKK OG BUER I FLISER
1. Til hakk i fliser skal du bruke en diamantkutteskive til myk stein. “Strek” først opp snittet med en rissepenn, slik at du unngår oppflisete kanter.
2. En bue i en flis lages ved å skjære spor i den delen som skal fjernes. Deretter “gnages” buen ren med en liten flistang, og snittet slipes rent med en slipestein.
SKJÆR I METALLRØR
1. Vinkelsliperen er opplagt til kapping av metallrør. Strek opp etter et A3- eller A4-papir, som du vikler rundt røret. Da blir snittet nøyaktig.
2. Røret kuttes med en kutteskive til metall. Selv med en skive i toppkvalitet, kan du ikke unngå ujevnheter i snittet. De fjerner du med ei fil.
SKJÆR SPOR I MURVEGG
SPOR TIL KABLER OG RØR Endringer i installasjoner av vann og strøm krever en fagmann. Men du kan frese sporene til rør og kabler selv – etter avtale med rørleggeren eller elektrikeren. Skjær etter strekene, slik at sporet er smalest ytterst og bredest innerst. Da henger mørtelen bedre fast når sporet lukkes. Sett en meisel på tvers i bunnen av sporet, og hugg til.
KORTE SPOR Med en fugefreser i vinkelsliperen, kan du raskt frese korte spor. I porebetong kan du klare deg med en vanlig vinkelsliper, men betong og murverk krever en kraftig modell.