Malingen skal passe til oppgaven
Når du maler med pensel eller rull, har du bruk for en flytende maling som kan jobbes inn i underlaget. Men når du spraymaler, skal malingen flyte sammen først etter at den har havnet på veggen eller i taket.
Det betyr at en maling i noen tilfeller skal fortynnes opptil ti prosent, før du kan male med den. Men det avhenger helt av hvilken type maling du velger. I noen tilfeller kan du bruke malingen akkurat som den er, og bare la maskinen suge den opp og skyte den ut gjennom dysen. Vi anbefaler deg å spørre om dette der du kjøper malingen. Personalet i butikken skal kunne fortelle deg om en maling skal fortynnes eller ikke i et sprøyteanlegg.
Malingens temperatur er også avgjørende for resultatet. Du kan ikke spraymale med en iskald maling. Det blir det samme som å helle en kjøleskapskald bearnaisesaus over en biff: Sausen kommer ikke til å flyte ut før du varmer den opp skikkelig. I motsetning til sausen, skal malingen dog bare være minst 15 grader varm før den er klar til sprøyten. Ta den derfor inn i romstem-peratur et døgns tid, hvis malingen har vært oppbevart litt kaldt. I tillegg skal du sørge for å røre opp malingen ekstra godt, før den skal brukes i sprøyteanlegget.
Du kan i prinsippet bruke en hvilken som helst maling, lakk eller trebeskyttelse i malingssprøyten. Men de vannfortynnbare malingene er en klar fordel - spesielt når du skal rengjøre anlegget igjen etter bruk.
Gjør klart for maling
Vi beklager, men du må faktisk lese bruker veiledningen på maskinen du kjøper eller leier, for det er individuelle forskjeller. Er du ”allergisk” mot slikt, kan du eventuelt kanskje finne gode tips på YouTube.
På denne modellen (Wagner Power Painter 90) er fremgangsmåten slik:
Senk sugerøret ned i malingsspannet. Denne veggmalingen skal ikke fortynnes. Start motoren, så maskinen suger opp maling. Åpne returløpet. Nå presses all luft ut av an legget via den tynne slangen, mens det blir fylt opp med maling. Når det ikke lenger kommer ut luftbobler, stenger du returløpet.
Så er du klar til å male!
Prøvemal på et pappstykke, en gipsplate eller lignende. I begynnelsen kan det ta litt tid å finne det helt riktige trykket, som gir en perfekt overflate. Juster trykket til det verken renner eller blir “hull” i malingen. Malings-sprøyten skal legge et jevnt, tett lag med maling på veggen.
Deretter er det alvor, for nå skal veggen males. Den jobben handler mer om deg enn om maskinen. Det er nemlig måten du holder sprøytepistolen på, som bestemmer om resultatet blir godt eller mindre godt.

Så lett renser du anlegget
Hvis du skal male videre neste dag, kan du nøye deg med å ta fra hverandre pistolen, skylle dysen og dekke til malingsspannet med en plastpose. Malingen i anlegget tar ikke skade av å overnatte i det.
Når du er ferdig med å male eller skal skifte maling, skal anlegget renses - og det er faktisk mye enklere enn du kanskje frykter.
Vask sugerøret utvendig. Bruk for eksempel en gammel oppvaskbørste. Bruk et spann med rent vann, som maskinen kan suge opp. Sørg for et tomt spann under returløpet, slik at det også blir renset.
Flytt returløpsrøret over i det store spannet med vann, og start deretter maskinen slik at det renner vann gjennom systemet. Ta fra hverandre dysen og dyseholderen, og rens begge deler i rent vann.
Sprut ut overskytende maling i malingsspannet. I starten blir det presset ut ren maling. Når det kommer vann, flytter du pistolen over i et stort spann med rent vann. La vannet renne gjennom maskinen og ut av slangen til det kun kommer rent vann. Skift vann tre-fire ganger. Rens til slutt filteret i pistolen.