Med et sprøytemalingsanlegg kan du male 10 m² vegg på 10 minutter.

Med et sprøytemalingsanlegg kan du male 10 m² vegg på 10 minutter.

Glem de små, sprutende malingssprøytene, som kan kjøpes for noen få hundrelapper, og som de færreste vil invitere innendørs. De kan være fine til et gjerde og andre vanskelige steder utendørs, men på større flater gir de ikke det beste resultatet.

Velg i stedet et semiprofesjonelt anlegg, som du i dag kan kjøpe for under 10.000 kroner (helt ned mot halvparten). De sprøytemaler overraskende pent og presist.

Faktisk fungerer anleggene så godt at du kan nøye deg med et minimum av tildekking; en dekkfilt på gulvet og en plaststrimmel på en halv meter på den tilstøtende veggen er nok. Med bare litt øvelse kan du male så raskt at alle veggene i en 150 kvadratmeter stor enebolig er ferdigmalt på mindre enn to arbeidsdager.

Dyrt men tidsbesparende

Du skal regne med en utgift på opptil cirka 10.000 kroner, avhengig av hvor avansert sprøytemalingsanlegget er. Det er selvfølgelig umiddelbart mye penger, men etter at du først har spart deg for dagesvis med maling av vegger og tak, kan du også bruke anlegget til maling av dører, kjøkkenfronter og andre flater som skal ha en helt glatt overflate.

Du kan i prinsippet bruke en hvilken som helst maling i sprøyten. I noen tilfeller skal malingen fortynnes litt, men her bruker vi en veggmaling som ikke krever fortynning i det hele tatt.

“Til gjengjeld må jeg vel bruke flere timer på rengjøring når jeg er ferdig,” tenker du kanskje. Men et semiprofesjonelt sprøytemalingsanlegg kan du rengjøre i løpet av et kvarter. Hvis du har malt med vannfortynnbar maling, skal du bare kjøre vann gjennom anlegget noen ganger og skylle noen smådeler, før du kan sette det vekk.

LES OGSÅ: Spar tid med sprøytemaling

Kom godt i gang fra begynnelsen

Men – det er selvfølgelig et men: Du er nødt til å stille inn anlegget riktig. Og du er nødt til å male med riktig teknikk. Kommer du skjevt ut fra begynnelsen så renner malingen, du sprøyter en malingståke på omgivelsene og du ødelegger muligheten til å gjøre jobben raskere, enklere og penere enn med pensel og rull.

I gjør det selv-veiledningen sørger vi for at du kommer godt i gang fra begynnelsen. Vi viser hvordan du:

  • finner riktig maling
  • klargjør for start
  • maler veggen
  • renser malingssprøyten