Utvalget av praktiske driller er stort. Hyllene i bygg markedene og hos jernvarehandlerne bugner med tilbud på de praktiske maskinene som nå ikke lenger har ledninger, men oppladbare batterier. Men hva har du å stille opp med når batteriet er fullt av kryptiske tekniske betegnelser som like godt kunne vært skrevet med kinesiske skrifttegn? Det vrimler nemlig med betegnelser som NiCd, NiMH og Li-ion som forteller noe om selve batteritypen – men for å gjøre vondt verre er batteriet også ofte utstyrt med betegnelser som 1,5 Ah, 12 V og en mengde symboler.

Volt alene er ikke nok

Det første spørsmålet som melder seg når du vil investere i en ny oppladbar drill, er hvor store krefter du har bruk for. Det er ikke engang ti år siden vi skrev her i bladet at 9,6 volt var rikelig til de alle fleste gjør det selv-oppgavene. I dag stiller de oppladbare maskinene med minst 12 volt – og maskiner med 36 volt er på markedet. Jo flere volt, jo mer kraft i batteriet og jo lengre kjøretid. Men, men – dessverre er det ikke så enkelt at alt er bare bra om du velger en maskin med mange volt. Langt ifra. Du må vite mer om både batteriet og maskinen. For 18 V er mye, men er batteriene utstyrt med for eksempel betegnelsen «1,0 Ah», vil kanskje den kraftige maskinen raskt gå tom for strøm. Ah, som står for amperetimer, er nemlig avgjørende for hvor lenge maskinen kan gå på en oppladning – det er populært sagt et tall for batteriets «energitank». Og her er 1,0 altfor, altfor lite.

Gamle og nye batterier

18 V og 3,0 Ah er normalt et uttrykk for et batteri til en sterk maskin. Men du vil aldri kunne være 100 prosent sikkert på at du dermed også får en svært sterk maskin. Kvaliteten på både batteriet og maskinen kan være dårlig. Men dersom vi snakker om merkevaremaskiner, som generelt er til at stole på, bør du klare deg med for eksemepel 12 eller 18 V og minimum 2,0 Ah – men bare når vi snakker om de «gamle» batteritypene. For du kan jo også velge en noe dyrere maskin med de nye litiumionbatteriene, og de kan være mye kraftigere – og så tar de mindre plass. Det er altså mye annet enn volt å ta hensyn til når du skal ut for å handle.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Drill test