Alle borhammerne ble testet i hard betongstein, slik at vi kunne finne ut hvor mange krefter de hadde.

Alle borhammerne ble testet i hard betongstein, slik at vi kunne finne ut hvor mange krefter de hadde.

Har du boret i et betongtak med en vanlig slagbormaskin, vet du at det er håpløst. Resultatet blir mye bråk og et smeltet bor – uten at du får noe hull. Til slike oppgaver skal du bruke en borhammer, som ved hjelp av luft banker boret inn i stein (for eksempel granitt) og betong som ingenting.

8 borhammere med en overkommelig pris

Vi har plukket ut åtte populære, små modeller på batteri, i et overkommelig prisleie. Prisen blir særlig gunstig hvis du allerede har batteri og lader som passer, for da kjøper du en solo-versjon. Batteridrevne maskiner klarer de fleste gjør det selv- oppgaver, men skal du i gang med veldig store oppgaver, som å pigge opp et gulv eller en betongtrapp, skal du heller leie deg en av de store nedbrytingshammerne i et byggvarehus.

Vi har testet 18 og 12 volts maskiner, og hvis du kan nøye deg med å bore opp til 10 mm hull til opphenging av for eksempel hyller og kjøkkenskap, så kan du fint klare deg med en av de små maskinene. God fornøyelse med ny borhammer!

DISSE HAR VI TESTET

? BOSCH GBH 18 V-EC ? METABO BHA 18 LTX ? DEWALT XR DHC 253 N ? MAKITA DHR 165 RMJ ? MILWAUKEE M 12 CH-402C ? RYOBI R 18 DS-L25S ? BOSCH UNEO MAXX ? AEG BBH 12 LI-202C

Last ned hele artikkelen, og se hvordan maskinene klarer testen vår.

VIKTIG VED VALG AV BORHAMMER

  • SDS borchuck. Brukes til bor og meisler med slisser på siden av skaftet, slik at de kan gli frem og tilbake mens du bruker verktøyet. Det skal være lett å montere verktøyet.
  • Dybdestopp. Murankere og plugger skal i hull som har riktig dybde. Derfor skal du se etter en borhammer med dybdestopp.
  • Omskifter. Brukes når du skal skifte mellom å bore vanlig og med hammerfunksjon. På noen maskiner kan rotasjonen slås av, slik at du for eksempel kan bruke en meisel til nedbryting av murverk.
  • Frem/tilbake. Skyves fra side til side, og låser maskinen i midtposisjon. Sjekk at den er lett å betjene mens du holder maskinen.
  • Start-/stoppknapp. Sjekk at den er lett å betjene, og at hastigheten er enkel å justere på knappen.
  • Hovedgrep. Det skal være plass til at du kan betjene maskinen med hansker på, og du skal kunne ha et fast grep. Vibrasjonene skal heller ikke være for kraftige når du hamrer.
  • Batteri. Det skal være lett å ta av og på, helst uten at du må ta av deg arbeidshanskene.
  • Ladeindikator. Batteriet går på et tidspunkt tomt for strøm. Men du bør til enhver tid kunne ha kontroll på hvor mye strøm som er igjen. Enten med tydelige lamper, eller skalaer som sitter lett synlig.
  • Sidestøttegrep. Noen ganger må du bruke krefter, og da er det nødvendig med et sidestøttegrep. Det kan du ikke unnvære.
  • Arbeidslys. Ordentlig lys der du borer, er et krav. Verken maskinen, borchucken eller hånden din skal skygge for lyset. Sjekk det i butikken, før du bestemmer deg for hvilken modell du kjøper.