Skal du sette opp fliser på kjøkkenet eller badet, eller legge fliser på gulvet på vaskerommet, er du veldig heldig hvis du unngår å dele noen av dem. Sannsynligvis må du kutte av en bit i siden på en eller flere flisrekker – og da er en manuell fliskutter fin å ha. Den lager helt rette snitt, lynraskt og uten vannsprut.

Skal du i stedet flislegge et utvendig hjørne, for eksempel inn mot en vindusåpning, er det en elektrisk fliskutter, en såkalt vannsag, du skal bruke. Med den kan du kutte kantene i 45 grader, slik at du får en smal fuge i hjørnet.

Begge typer fliskuttere finnes i både forskjellige typer og forskjellige prisklasser. Vi har testet fire manuelle og fire elektriske fliskuttere i en overkommelig prisklasse. Ikke overraskende hadde den dyreste maskinen flest krefter, men den var til gjengjeld ikke så god til de tynneste kuttene ute i kanten. Kjøper du en slik, må du nesten ha en fliskutter i tillegg, som klarer disse kuttene.

Vi hadde med en flislegger som konsulent. Han påpekte at alle fliskutterne kutter utmerket så lenge de er nye. Dog var ingen av dem like gode som hans profesjonelle verktøy. Når du har brukt fliskutteren en stund, sløves skjærehjulene på de manuelle maskinene, og kutteskivene på de elektriske. Sjekk derfor om du får kjøpt nye skjærehjul eller blad før du handler. Husk også at det kan lønne seg å kjøpe et kvalitetssagblad. Det er dyrt, men holder mye lenger.