Se hvordan universalboret klarer seg i kamp med spesialborene.

Se hvordan universalboret klarer seg i kamp med spesialborene.

Du skal velge bor etter det materialet du skal bore i. Det er noe du alltid har visst. Men når flere produsenter tilbyr et universalbor, som kan bore i alt fra tre til metall, murstein og betong, så er vel alle de fine spesialborene overflødige?

Dette er et naturlig spørsmål, for kanskje kan du klare deg med et sett universalbor, uansett hva du skal bore i? Svaret finner vi her, hvor vi lar et universalbor kjempe mot spesialbor til tre, metall og murstein.

De tre spesialborene er utstyrt med en rekke finesser, som skal gjøre dem til eksperter innenfor nettopp deres materiale. Treboret har for eksempel en spesiell borspiss, som sørger for at resten av boret kommer raskt ned i emnet. Det har også skarpe skjær og en dyp spiral, som leder tresponene opp av hullet. Alt dette gjør det uovertruffent i tre. Men borer du i metall eller murstein med det, går det i stykker i løpet av sekunder.

LES OGSÅ: Derfor er treboret viktig!

Metallboret er valset av hurtigstål (high speed steel) og i den nyeste versjonen valset og utstyrt med en spesiell vinklet spiss, som sikrer rask boring og ekstra lang holdbarhet. Spiralen er svartoksidert, noe som fungerer som et slags smøremiddel når boret skal gjennom hardt metall. Men det er et halvdårlig bor til tre, og det ødelegges hvis du prøver deg på murstein.

LES OGSÅ: Velg riktig metallbor

Murboret er den tredje spesialisten. Det er designet for slagbormaskiner, og laget i det sterke materialet karbid. To noter i borhodet transporterer murstøvet opp av hullet, så boret har fritt løp. Men boret fungerer elendig i tre, og det har ikke den ringeste mulighet for å lage noe mer enn en ripe i metall.

Redaksjonen anbefaler: Test av bor-/ skrumaskiner på 12 V

Hvor god er egentlig klonen?

Universalboret (her CYL-9 fra Bosch) er en kloning av alle de tre spesialistene, og det kan faktisk bore i alt – unntatt hardtbrente fliser, som krever et eget, fjerde spesialbor. Universalboret lager hull i tre, og det tar ikke skade av å bore i verken metall eller murstein.

Det store spørsmålet er hvor godt – og ikke minst hvor raskt – universalboret klarer oppgavene når vi setter det opp mot spesialistene til henholdsvis tre, metall og murstein.

Last ned artikkelen og få svaret.