Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universalbor - et bor til alt?

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Universalboret er et bor til alle materialer. Det kan bore i mykt tre, hardt tre, aluminium, stål, støpejern, murstein, fliser og betong. Det er stort sett ingen grenser, ifølge produsentene. Men har alle funksjonene en pris? Det sjekker vi når vi lar universalboret konkurrere mot spesialborene.

Ett bor til det meste

Se hvordan universalboret klarer seg i kamp med spesialborene.

Du skal velge bor etter det materialet du skal bore i. Det er noe du alltid har visst. Men når flere produsenter tilbyr et universalbor, som kan bore i alt fra tre til metall, murstein og betong, så er vel alle de fine spesialborene overflødige?

Dette er et naturlig spørsmål, for kanskje kan du klare deg med et sett universalbor, uansett hva du skal bore i? Svaret finner vi her, hvor vi lar et universalbor kjempe mot spesialbor til tre, metall og murstein.

De tre spesialborene er utstyrt med en rekke finesser, som skal gjøre dem til eksperter innenfor nettopp deres materiale.

Treboret har for eksempel en spesiell borspiss, som sørger for at resten av boret kommer raskt ned i emnet. Det har også skarpe skjær og en dyp spiral, som leder tresponene opp av hullet. Alt dette gjør det uovertruffent i tre. Men borer du i metall eller murstein med det, går det i stykker i løpet av sekunder.

LES OGSÅ: Derfor er treboret viktig!

Metallboret er valset av hurtigstål (high speed steel) og i den nyeste versjonen valset og utstyrt med en spesiell vinklet spiss, som sikrer rask boring og ekstra lang holdbarhet. Spiralen er svartoksidert, noe som fungerer som et slags smøremiddel når boret skal gjennom hardt metall. Men det er et halvdårlig bor til tre, og det ødelegges hvis du prøver deg på murstein.

LES OGSÅ: Velg riktig metallbor

Murboret er den tredje spesialisten. Det er designet for slagbormaskiner, og laget i det sterke materialet karbid. To noter i borhodet transporterer murstøvet opp av hullet, så boret har fritt løp. Men boret fungerer elendig i tre, og det har ikke den ringeste mulighet for å lage noe mer enn en ripe i metall.

Redaksjonen anbefaler: Test av bor-/ skrumaskiner på 12 V

Hvor god er egentlig klonen?

Universalboret (her CYL-9 fra Bosch) er en kloning av alle de tre spesialistene, og det kan faktisk bore i alt – unntatt hardtbrente fliser, som krever et eget, fjerde spesialbor. Universalboret lager hull i tre, og det tar ikke skade av å bore i verken metall eller murstein.

Det store spørsmålet er hvor godt – og ikke minst hvor raskt – universalboret klarer oppgavene når vi setter det opp mot spesialistene til henholdsvis tre, metall og murstein.

UNIVERSALBOR

Materiale: Karbid
Borhode: Sentreringsspiss
Spesialutstyr: Diamantslipte skjærekanter, fire spiraler
Hastighet: Tre: 10 sek./mur: 5 sek./metall: 240 sek.

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

MURBOR +TREBOR + METALLBOR

MURBOR

Materiale: Karbid
Borhode: To noter
Spesialutstyr: Borhodet er sertifisert
Hastighet: 4 sek. (gjennom 55 mm murstein)

TREBOR

Materiale: HSS (hurtigstål)
Borhode: Skarpt med sentreringsspiss
Spesialutstyr: To noter, presist skjær til hull som ikke flises opp
Hastighet: 3 sek. (gjennom 48 mm furu)

METALLBOR

Materiale: HSS-R (hurtigstål, valset)
Borhode: 135° vinklet med selvsentreringsspiss
Spesialutstyr: Spiral med svartoksidert not
Hastighet: 50 sek. (gjennom 6 mm jern)

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

OPPGAVE 1: HULL GJENNOM 55 MM MURSTEIN

Dysten ender nesten uavgjort

MURBOR: Med slagfunksjon på bormaskinen er det ikke noe problem for det stumpnesede murboret å bryte seg gjennom overflaten på mursteinen. Med sikker fremdrift borer det seg ned i mursteinen og sender opp støvet så det legger seg rundt borspissen. Jobben er gjort på 4 sekunder, før boret er gjennom 5,5 cm murstein.

UNIVERSALBOR: Universalboret har ingen problemer med mursteinen. Slagfunksjonen slår og borer det blå boret sikkert gjennom steinen. Her er det tydelig at universalboret er tettest på å slå en ekspert. Men det blir med et bare, for universalboret må bruke ett enkelt sekund ekstra for å komme helt gjennom steinen. 5 sekunder blank.

OPPGAVE: HULL GJENNOM 48 MM TRE

Overbevisende seier til spesialisten

TREBOR: Treboret drar godt i gang fra start. Spissen borer seg med stor sikkerhet ned i treet, og de skarpe skjærene følger ufortrødent etter. Boret trekker opp forholdsvis store, regulære spon fra midten av treet gjennom den brede spiralen, og etterlater dem på overflaten. I løpet av 3 sekunder er boret gjennom. Hullet boret etterlater, er presist med helt glatte kanter.

UNIVERSALBOR: Boret jobber seg ned i treet. Det er tydelig at det ikke går like lekende lett som for spesialisten. Det mangler den dype spiralen som sponene kan komme opp gjennom, mens boret jobber seg ned. Sponene kommer simpelthen i veien for boret, som må trekkes litt opp av hullet for å slippe dem ut. Men boret kommer seg ned, og etter 10 sekunder er vi gjennom. Hullet er litt oppfliset i kantene.

OPPGAVE 3: HULL GJENNOM 6 MM METALL

Universalboret virker ... men veldig sakte

METALLBOR: Metallborets spesielt utviklede spiss, som er slipt i en 135° vinkel, tar sikkert tak i metallplatens glatte overflate og borer seg ned i platen. Fine, lange spon trekkes opp, i takt med at boret jobber seg nedover. Det er tydelig at vi har fatt i et hardt materiale, men spesialboret gir ikke opp, og etter 50 sekunder bryter det gjennom platen og etterlater et pent hull.

UNIVERSALBOR: Spissen på universalboret glir på den glatte overflaten. Når det først får tak, begynner det å kverne seg vei gjennom metallet. Små, fine metallstumper legger seg rundt det blå boret, men det er langt frem. Etter 50 sekunder har vi kun brutt gjennom overflaten. 240 sekunder, eller 4 minutter, tar det å komme gjennom platen. Boret er brennende varmt, men har ikke tatt skade.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake