Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Universalbor - et bor til alt?

Skriv ut Lagre artikkel

Universalboret er et bor til alle materialer. Det kan bore i mykt tre, hardt tre, aluminium, stål, støpejern, murstein, fliser og betong. Det er stort sett ingen grenser, ifølge produsentene. Men har alle funksjonene en pris? Det sjekker vi når vi lar universalboret konkurrere mot spesialborene.

Ett bor til det meste

Se hvordan universalboret klarer seg i kamp med spesialborene.

Du skal velge bor etter det materialet du skal bore i. Det er noe du alltid har visst. Men når flere produsenter tilbyr et universalbor, som kan bore i alt fra tre til metall, murstein og betong, så er vel alle de fine spesialborene overflødige?

Dette er et naturlig spørsmål, for kanskje kan du klare deg med et sett universalbor, uansett hva du skal bore i? Svaret finner vi her, hvor vi lar et universalbor kjempe mot spesialbor til tre, metall og murstein.

De tre spesialborene er utstyrt med en rekke finesser, som skal gjøre dem til eksperter innenfor nettopp deres materiale. Treboret har for eksempel en spesiell borspiss, som sørger for at resten av boret kommer raskt ned i emnet. Det har også skarpe skjær og en dyp spiral, som leder tresponene opp av hullet. Alt dette gjør det uovertruffent i tre. Men borer du i metall eller murstein med det, går det i stykker i løpet av sekunder.

LES OGSÅ: Derfor er treboret viktig!

Metallboret er valset av hurtigstål (high speed steel) og i den nyeste versjonen valset og utstyrt med en spesiell vinklet spiss, som sikrer rask boring og ekstra lang holdbarhet. Spiralen er svartoksidert, noe som fungerer som et slags smøremiddel når boret skal gjennom hardt metall. Men det er et halvdårlig bor til tre, og det ødelegges hvis du prøver deg på murstein.

LES OGSÅ: Velg riktig metallbor

Murboret er den tredje spesialisten. Det er designet for slagbormaskiner, og laget i det sterke materialet karbid. To noter i borhodet transporterer murstøvet opp av hullet, så boret har fritt løp. Men boret fungerer elendig i tre, og det har ikke den ringeste mulighet for å lage noe mer enn en ripe i metall.

Redaksjonen anbefaler: Test av bor-/ skrumaskiner på 12 V

Hvor god er egentlig klonen?

Universalboret (her CYL-9 fra Bosch) er en kloning av alle de tre spesialistene, og det kan faktisk bore i alt – unntatt hardtbrente fliser, som krever et eget, fjerde spesialbor. Universalboret lager hull i tre, og det tar ikke skade av å bore i verken metall eller murstein.

Det store spørsmålet er hvor godt – og ikke minst hvor raskt – universalboret klarer oppgavene når vi setter det opp mot spesialistene til henholdsvis tre, metall og murstein.

Last ned artikkelen og få svaret.

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): Universalbor - et bor til alt?
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake