Cookies- og Brukervilkår


Gjør klar en regnvannstønne

Den mest bærekraftige måten å sørge for at det er vann nok til vekstene i den økologiske hagen, er å gjenbruke vannet som faller som regn. Det kan du gjøre ved hjelp av en regnvannstønne.

Regnvannstønner kan du kjøpe i alle mulige varianter etter smak og behag. Her har valget falt på en eiketre-tønne, som glir naturlig inn i resten av hagen. Tønnen må forbindes til et nedløpsrør, slik at vannet som lander på taket renner ned i tønnen i stedet for i avløpet. Det gjør du ved hjelp av en slange, som her.

De enkelte tilkoblingsdelene kan du kjøpe som tilbehør til tønnen. Slangen må forbindes til tønnen, så det er nødvendig å bore et hull som passer. Det kan du gjøre med en hullsag. Når hullet er klart, monterer du slangen. Den er i den andre enden koblet til nedløpsrøret med en ekstra stuss.

Husk også at regnvannstønnen må heves et stykke over bakkenivå, så det kan la seg gjøre å tappe vannet. Her har Maren valgt å bruke et par trekubber til å understøtte tønnen. Trekubbene passer i høyden, så det er lett å komme til med en vannkanne. Tønnen her er utstyrt med en fin liten messingkran.

Plantene i hagen er glade for det myke, kalkfattige regnvannet. Det er mer temperert enn vannet du tapper fra kranen. Og så er det gratis å bruke. Senere på året – når sesongen går mot slutten – må du huske å tømme tønnen for vann.

Hvis tønnen står med vann hele vinteren, vil vannet fryse til is. Og en dypfrossen regnvannstønne vil sprenge i stykker på grunn av frosten. Du bør også demontere slangen fra nedløpsrøret. Maren bruker her bare litt gaffatape til å forsegle hullet på stussen.

Nå kan tønnen gå i vinterhi til neste vår, når det ikke lenger er noen risiko for frost.

Relaterte artikler

 • SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  SJEKKLISTE: Gjør hagen vinterklar

  14/10 Hvis du "stenger hagen" før vinteren, sparer du deg selv for mye arbeid til våren. Gresset vil kreve mindre pleie, og ugresset får aldri en sjanse!

 • INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  INNRED HAGEN: Legg stier og terrasse

  06/10 VIDEO: Det skal legges to forskjellige slags stein i forhagen. Den gjennomgående steinen er herregårdsstein, som brukes til alle stier og ganger. Men for å bryte denne flaten, har Jane valgt å bruke svarte 30 x 30 cm heller ...

 • INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  INNRED HAGEN: Lag en veldrenert bunn

  06/10 VIDEO: Hvis du vil være sikker på å få en flott og holdbar hellebelegning, må du sørge for å lage riktig underlag. Jesper starter med å grave drøyt 16 cm ned under alle snorene på de stedene hvor det skal være heller. Husk at ...

 • INNRED HAGEN: Oppmerking

  INNRED HAGEN: Oppmerking

  06/10 VIDEO: Før man går i gang med selve opparbeidelsen av hagen, er det viktig å få merket nøyaktig opp hvor alle hagens elementer skal være. Anleggsgartneren vil derfor merke opp hele hagen med snorer, som er spent ut mellom ...

 • INNRED HAGEN: Forberedelse

  INNRED HAGEN: Forberedelse

  06/10 VIDEO: Før du kan gå i gang med selve opparbeidelsen av din nye hage, må den gamle hagen ryddes. Det kan være en ganske stor jobb, og selv her i Mortens lille forhage er det nok å ta fatt i. Det er ikke annet å gjøre enn å ta ...

Les mer om

Få gratis nyhetsbrev

Få tilgang til alle artikler

Få tilgang til alle artikler

For bare 19,- får du tilgang til over 1500 ekspert-guider fra Gjør Det Selv.

Gør Det Selv Forum

Nyeste i forum

Reperasjon av pusset leca

Hei. Jeg ser at jeg har fått en del riss i ...

Fylle betong i forskalingsblokker

Hei. Jeg skal bygge en mur med ...

Terrassevegg av teltduk (13/2016 s.19)

Ang artikkel "Forleng sommer" 13/2016. På ...

Produsere blondelister selv

Tenkte jeg skulle dele hvordan jeg har laget ...

Mest leste i forum

Stendersøker

Er på jakt etter en stendersøker som gjør det ...

Gipsplater på vegg?

God dagen godtfolk!Har nylig kjøpt hus fra ...

Barnesenga svever fritt

Plassen var trang i det felles barnerommet. De ...

Solterrassen ble til et fint lysthus

Det skulle egentlig bare bli en overdekket ...

Gjør Det Selv | Copyright © 2010| Bonnier Publications International AS | Juridisk informasjon | Kontakt oss