Bygg et drivhus mot et gjerde

Utnytt plassen og bygg drivhuset inn mot et gjerde (eller en vegg på huset). Vi viser deg hvordan du bygger et kompakt drivhus med mye ventilasjon.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
3 dager
Pris
5.000 kroner

Intro

Plantene i veggdrivhuset stortrives i et veggdrivhus, som du selv kan bygge.

Veggdrivhus

Hvis du drømmer om å dyrke egne velsmakende, solmodne og friskplukkede tomater så er et bygg selv veggdrivhus kanskje noe for deg. Også selv om du ikke har en stor hage.

Det krever nemlig ikke særlig stor plass - bare et par kvadratmeter sydvendt mur eller vegg, som veggdrivhuset kan plasseres opp mot.

Bygg selv veggdrivhus med treskjelett

Vi har bygget et veggdrivhus som består av et smalt og avlangt treskjelett av lekter. Målene er tilpasset slik at akkurat kan stå to kapillærkasser i det. Drivhuset opp mot veggen er forsynt med glassdører foran og på taket. De kan åpnes, slik at varmen enkelt kan reguleres.

Drivhuset opp mot veggen er bygget i moduler med to sider og en midt, en bunn og et skrått tak. Bunnen dekkes med bord, slik at kapillærkassene ikke synes. De to frontdørene og taket kan åpnes. Det kan ikke vindusrammene i sidene.

I sidene er det satt opp et par tverrstivere. Mellom sidene er det også satt opp tverrstivere, slik at det blir helt stabilt.

Mål opp presist til et veggdrivhus

Det lønner seg å være nøye med oppmålingen, sagingen og monteringen av treskjelettet, slik at det blir enkelt å sette inn glasset.

Deler skal måles opp, og sages til slik at du kan sette sammen treskjelettet. Flere av delene er like, så det er smart å måle dem opp samtidig. Det lønner seg å være nøyaktig med oppmåling og utskjæring. Da det vil bli enklere å montere delene.

Veggdrivhus med solid fundament

Det er viktig at veggdrivhuset har et godt fundament, der det ikke trenger inn vann nedenfra. Belegningsstein som ligger avrettet på et rett og stampet underlag er veldig lurt.

Har du ikke det, kan du for eksempel legge takpapp under bunnrammen i vegghuset for å unngå jordkontakt.

Last ned den komplette byggeveiledningen til et drivhus opp mot veggen

Et bygg selv drivhus er en genial tilføyelse til hagen, og det er en overkommelig oppgave for alle gjør det selv-folk.

Hvis du laster ned vår byggeveiledning til et drivhus opp mot veggen, kan du følge våre eksperters detaljerte trinn for trinn-veiledning.

Du får en komplett materialliste til prosjektet. Det tar rundt tre dager, pluss tørketid å bygge og male veggdrivhuset.

LES OGSÅ: Alt om drivhus

Veiledning

01
Treskjelett 5 Trinn

Drivhuset består av et treskjelett som er bygget som et smalt, avlangt skap. Det har en bunnramme, som de tre sidene settes fast til - en i hver side og en i midten. I sidene er det satt opp et par tverrstivere. Mellom sidene er det også tverrstivere, slik at huset blir helt stabilt.

Delene skal måles opp og kappes til før du kan sette sammen skjelettet. Flere av delene er like, og det er smart å måle og kappe dem samtidig. Da blir de helt like, og du sparer tid. Du har igjen for å være nøye med måling og kapping når drivhuset skal settes sammen. Tenk gjerne en gang for mye, før du begynner.

1

Skru sammen bunnen av bunnstykkene (A og B). Her brukes selvskjærende skruer - en til hver skjøt. Da er det ikke nødvendig å forbore.

2

Merk opp på stolpene (E og F) når de er kappet til. Spenn dem sammen med en tvinge, og merk opp avstandene 22, 67,5, 112, 161 og 190,5 cm. Det er her sidestykkene (D) skal skrus fast.

3

Lag et skrått snitt på sidene øverst når de er satt sammen, slik at det blir fall på taket. Det skrå snittet sages i en rett linje fra de øverste punktene på sidene (E og F). Her lages snittet med en dykksag med føringsskinne.

4

Lag et fundament til bunnrammen der drivhuset skal stå. Her består fundamentet av steinheller som er lagt i bunnsikringsgrus. Det er planert, slik at bunnrammen blir liggende vannrett.

5

Monter sidene til bunnrammen. Det er enklest hvis du setter bunnen på høykant først, skrur fast de tre sidene og deretter reiser opp skjelettet. Skru fast tverrstiverne (C).

02
Skrå sidef ater 3 Trinn

1

Bordene M settes sammen, slik at du kan lage skrå sideflater. Legg bordene så de flukter i den ene siden, og skru fast støttebord på baksiden med 3,5 x 30 mm skruer. Pass på at du ikke setter skruer der den skrå linjen skal plasseres.

2

Tegn opp den skrå linjen når du har kappet til det lengste bordet i lengden (49,6 cm). Du skal merke opp 2,7 cm i den ene enden, og 27,5 cm opp fra underkanten i den andre enden av det lengste bordet. Punktene forbindes med en strek.

3

Sag ut de skrå sideflatene. Her brukes en dykksag med føringsskinne langs linjen. Det gir et helt rett snitt. Du kan også bruke en stikksag eller håndsag. Gjør det samme med den andre skråsiden.

03
Tak og bunn 7 Trinn

Nå kan du sette sammen takrammen. Den skal ha et toppstykke (J) på den nederste delen. Det gir vindusrammen noe å hvile på senere. Det skal også settes fast et ekstra bord øverst (U), som rammen til taket kan skrus fast til. Det bordet skjæres litt skrått på langsiden, slik at det vil flukte med veggen drivhuset skal stå inn mot.

Når takrammen skal monteres, er det smart å legge ned treskjelettet på for eksempel et par bukker, slik at du bedre kan komme til for å skru. Når du skal sette bunnbordene på den nederste delen av treskjelettet, gjøres det enklest mens det ligger på bakken.

1

Takramme med langsider (G) og endestykker (H) settes sammen. De kappes til i lengden og skrus sammen med 5 x 60 mm skruer i hjørnene.

2

Skru fast toppstykket (J) på innsiden av takrammen. Skru den først fast til G, og gi den deretter en skrue i hver side gjennom H.

3

Skru fast takrammen til skjelettet. Det er enklest hvis du legger ned treskjelettet litt skrått. Legg det f.eks. ned på en bukk med et støttebord som stikker litt utover kanten i hver side - da er det enklere å sette fast rammen.

4

Kapp til bordet U, og monter det til takrammen. Lag et skrått snitt på 30 grader, slik at det flukter med veggen drivhuset skal stå inn mot. Bordet (U) skal brukes til å sette fast vindusrammen til.

5

Monter de skrå sidene (M) øverst med 5 x 50 mm skruer. Det er lettere å tette her enn å sette inn glass. Monter også listene (N) på forsiden, som vindusrammene skal settes fast til.

6

Monter bunnstykkene (K og L) med 5 x 50 mm skruer. Du kan evt. først montere et siktebord, som du kan sette de resterende bordene opp etter. Underkant på siktebordet skal plasseres 29,4 cm fra bunnen. Da passer det med tre bord.

7

Det er lettest å montere de siste tingene utenfra. Da har du best plass. Her skrus listene N fast. Dørene skal monteres til dem senere.

04
Vindusrammer 5 Trinn

Nå skal du i gang med å lage vindusrammer. Det skal brukes til sammen fem vindusrammer til dette drivhuset, to smale til sidene, en avlang til taket og to brede dører til fronten. De skal kunne åpnes, det samme skal den i taket.

Rammene lages av lekter som sages og freses til i endene, slik at du kan lage såkalte bladskjøter som både er flotte og sterke. Når du skal frese til lektene, vil det lønne seg å lage en mal. Det sikrer at utfresingene blir helt like. Det er viktig at rammene blir vinkelrette når de settes sammen. Det er en god idé å sette dem sammen på en vinkelrett plate. Da ser du fortløpende om de er vinkelrette. Sammenføyningene styrkes av plugger.

1

Lag utfresinger i endene av listene P og Q, når du har kappet dem til i lengden. Du skal lage en såkalt rett hjørnebladskjøt, der du freser bort halvparten av lektenes tykkelse. Det lønner seg å lage en fresemal.

2

Bor hull i vindusrammene når alle utfresinger er laget. Også i de vannrette listene (Q) og den midterste (P). Bor et 10 mm hull i alle skjøter til plugger. Prøv å sette sammen dørene, og sjekk at alt passer før du limer dem sammen.

3

Lim sammen rammene. Limet fordeles jevnt i utfresingene. Det er en god idé å sette sammen rammene på en vinkelrett plate. Da ser du fortløpende om dørene blir satt sammen i vinkel.

4

Slå en plugg gjennom alle skjøter. Pluggene skal stikke litt ut på den andre siden, slik at det blir noe å kappe av etterpå. Legg rammen på et par listestumper, slik at det blir plass til pluggene.

5

Skjær av pluggene når limet er tørt, etter et par timer. Etterpå slipes flatene helt plane med slipepapir, for eksempel først korn 60, deretter finsliping med korn 120. Sett sammen de andre vindusrammene på samme måte.

05
Sett inn glass 2 Trinn

Når rammene er ferdige, skal du sette inn glass. Her har vi bestilt glasset ferdig, skåret ut etter mål.

Du skal først montere falslister på baksiden av vindusrammene. De skjæres til i lengden, og får et skrått snitt i endene. Det gjør at sammenføyningen i hjørnene blir pene. Falslistene monteres, slik at de stikker litt ut og kan holde på glasset. Det er lettest å sette fast listene med en spikerpistol. Når glasset er satt inn, settes det fast på forsiden av rammene med glasslister som stiftes fast med spikerpistolen.

1

Stift fast falslister på baksiden av vindusrammene, slik at du kan sette inn glass. Merk først 1,7 cm hele veien rundt, og sett fast listene så de stikker ut 1 cm. De loddrette listene skal være gjennomgående. Sett fast de tverrgående mellom dem.

2

Sett i glass, og stift på glasslister. Her settes listene fast med en spikerpistol med 15 mm stifter. Du kan også bruke stifter og en hammer. Listene er saget til med et skrått snitt i endene, slik at du får en pen skjøt. Mal listene etterpå.

06
En siste finish 3 Trinn

Nå mangler du bare de siste småtingene. Hvis drivhuset skal males, er det nå du skal gjøre det, før vindusrammene monteres. Når malingen er tørr, kan du sette fast drivhuset til veggen på fundamentet du har gjort klart. Her skal det stå inn mot en trevegg, og settes fast med vinkelbeslag og skruer. Det samme kan du gjøre hvis drivhuset skal stå inn mot en murvegg. Du velger bare skruer og plugger som passer til materialet.

Dørene monteres med fire hengsler i hver side. Det brukes fem hengsler til døren i taket. På den nederste kanten av taket settes det også et par lange kroker. De kan holde taket åpent, slik at det ikke blir for varmt i drivhuset.

1

Mal treskjelettet før du monterer dørene. Her får rammen 2-3 strøk med svart trebeskyttelse. Hvis du bruker ubehandlet tre, bør det først ha et strøk grunningsolje også. Når det er tørt, skrur du det fast til veggen med vinkelbeslag.

2

Monter dører og tak til treskjelettet. Spenn dem først fast med tvinger til rammen der de skal sitte, mens du skrur fast hengslene. Monter en magnet eller en krok til å holde dørene lukket. Sidene skrus fast med 5 x 60 mm skruer.

3

Det er enkelt å regulere temperaturen i drivhuset, fordi både frontdører og taket kan åpnes.

Materialer

NB! Kontroller nøye før du kapper

48 x 48 mm trykkimpregnert:
• 2 langsider til bunn (A) à 181,8 cm
• 3 korte bunnstykker (B) à 40,4 cm
• 6 tverrstivere (C) à 83,6 cm
• 12 sidestykker (D) à 40,4 cm
• 3 stolper bakerst (E) à 190,5 cm
• 3 stolper foran (F) à 167,7 cm
• 2 langsider til topp (G) à 190 cm
• 2 ender til topp (H) à 50,4 cm
• 1 toppstykke innerst (J), 180,4 cm

21 x 98 mm kledningsbord:
• 3 bunnstykker (K) à 186 cm
• 6 sidestykker (L) à 50 cm
• 6 trekanter til sider (M)

23 x 48 mm lekter:
• 2 stk til sidene (N) à 138,8 cm
• 10 stk til dørsider (P) à 137,2 cm
• 8 stk vannrett (Q) à 87,9 cm
• 8 stk vannrett, sider (R) à 49,6 cm
• 5 stk loddrett til tak (S) à 55 cm
• 2 stk vannrett til tak (T) à 190,2 cm

3 mm drivhusglass (NB! Mål opp først):
• 4 stk til taket à 46 x 41,7 cm
• 6 stk til sidene à 39,5 x 40,5 cm
• 12 stk til dører à 9,5 x 37 cm

Dessuten:
• Bord til tak (U), 1,9 x 7,8 x 190 cm
• Falslister, 8 x 27 mm, ca. 35 m
• Glasslister, 10 x 16 mm, ca. 35 m
• Rustfrie skruer: 3,5 x 30, 5 x 50, 5 x 60 og 5 x 80 mm
• 2 dørhåndtak + magnetholdere
• 13 rustfrie hengsler
• Lim
• Grunning + trebeskyttelse

Spesialverktøy

• Dykksag m. skinne
• Spikerpistol

Tidsforbruk

3 dager, pluss tørketid.

Pris

Cirka 5000 kroner.

Vanskelighetsgrad

Det lønner seg å være nøye med oppmåling, utsaging og sammenføyning av treskjelettet. Da blir det enkelt å sette inn glasset.

Tegning

Slik settes drivhuset sammen

Drivhuset består av et treskjelett, laget av trelekter. Det er bygget i moduler, med to sider og en midtmodul, en bunn og et skrått tak. Bunnen dekkes med bord. Det gjør at kapillærkassene ikke synes. Dørene og taket kan åpnes, ikke vindusrammene i sidene.

Slik settes drivhuset sammen

Tips & Triks

Mal til utfresing av bladskjøter

Mallistene skrus fast til en plate med 48 mm avstand

Listen dyttes på plass og spennes fast, deretter kan du frese.

Juster fresen til en dybde på 11,5 mm, og fres listene.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Drivhus og orangeri