Utebod

En utebod er morsomt og utfordrende å planlegge og bygge, uansett om du vil bygge en stor eller liten bod. Vi har masser av byggeveiledninger til lekre boder, som du kan bygge etter. Du finner også mange andre relevante artikler du vil ha glede av å lese. God fornøyelse med prosjektet!

  Alle artikler om uteboder

  En utebod er uunnværlig

  Er du hus- og hageeier, har du helt sikkert en masse av både redskaper, verktøy, sykler og annet, som har behov for et sted å være lagret når du ikke bruker det. Det er derfor nesten umulig å unnvære en utebod.

  Du kan fint bygge en utebod selv, men før du setter i gang med byggingen, er det enkelte ting det er verdt å vurdere. En utebod er nemlig ikke bare en utebod.

  Før du setter i gang med å bygge en utebod

  Før du begynner å bygge en utebod i hagen, må du først og fremst vurdere hva du egentlig har bruk for. Det finnes nemlig forskjellige typer uteboder, alt etter hva du skal bruke den til, og hva du skal oppbevare i boden.

  Kanskje har du kun bruk for en liten utebod til hageredskap. I så fall dreier det seg mest om at tingene dine kan lagres tørt.

  Se en byggeveiledning til en utebod her: Redskapsskjul i miniutgave

  Hvis du skal oppbevare for eksempel en gressklipper og hagemøbler, har du kanskje snarere bruk for en stor utebod, der det er plass til alt du ikke bruker – slik at tingene kan stå i le for vær og vind.

  Har du behov for et sykkelskur eller et vedskjul, dreier det seg mest av alt om å bygge en utebod der tingene kan stå tørt.

  Du kan også oppbevare hageredskaper i en holder på veggen, slik at alle redskapene er samlet på ett sted.

  Det trenger ikke å være dyrt, og du kan fint bygge en billig utebod, som både er flott og har plass til alle tingene dine.

  Les mer her: Arkitekttegnet utebod av billige materialer

  Isolert utebod

  Hvis du skal bruke uteboden til å oppbevare for eksempel elektrisk verktøy og maling, er du nødt til å bygge en isolert bod, fordi disse tingene ikke tåler frost.

  Det trenger ikke å være vanskelig å bygge en isolert utebod, hvis du tenker isolasjon inn i byggeprosessen fra starten av. Etterisolering av en utebod er en vanskeligere oppgave, men likevel ikke umulig.

  Med en isolert utebod i hagen, kan du oppbevare alle dine elektriske verktøy og malingsrester, og hvis du bygger en stor utebod, kan du også bruke den som arbeidsplass om høsten og om vinteren.

  SE BYGGEVEILEDNINGEN: Bygg en isolert utebod

  Regler for utebod

  Når du har bestemt deg for hvilken type utebod du har bruk for, og hvor stor utebod du skal bygge, er du nesten klar til å sette i gang med byggearbeidet.

  Men før du begynner å bygge, er det viktig at du har undersøkt om du overhodet kan bygge en ny utebod på eiendommen din.

  Du skal derfor sjekke bebyggelsesprosenten, byggforskriftene og eventuelle lokale regler.

  Hovedregelen hvis du vil bygge en utebod, er at den kan bygges inntil 50 kvadratemer stor, uten at du trenger å søke. Det betinger at bygget ikke er innredet for beboelse, og at det overholder regler for avstand til vei, tomtegrense og andre ting. Les mer om reglene på nettsidene til Direktoratet for byggkvalitet.

  Her kan du lese mye mer om hva du skal være oppmerksom på før du begynner å bygge: Dette skal du vite før du bygger små bygninger

  Bygg utebod selv

  Det trenger verken å være dyrt eller vanskelig å bygge en utebod selv. Du kan selvfølgelig kjøpe en utebod som byggesett eller en ferdigbygget utebod i et byggvarehus, men det vil ofte bli både penere og billigere å bygge en selv.

  Når du bygger selv, bestemmer du også hvor stor utebod du vil bygge, om du vil bygge en frostfri utebod, eller hvordan uteboden skal innredes.

  Det er viktig at du bygger et solid fundament til uteboden. Den beste og enkleste løsningen er å lage et punktfundament.

  Når du bygger en utebod, bør du også tenke over hvilken type dør du vil ha i boden. Bygger du en isolert utebod, er du for eksempel også nødt til å montere en isolert dør.

  Hvis du for eksempel vil spare plass i boden, kan du montere en skyvedør.

  LES MER: Dør til utebod – dette skal du vite

  Rydd opp i uteboden

  Uansett om du har bygget en hagebod, en redskapsbod, en isolert bod, en stor eller liten bod, er det viktig at du holder orden. Ellers blir boden raskt rotete og uoversiktlig.

  Å innrede en utebod er ingen vanskelig oppgave. Du kan spare mye plass i boden ved å tenke kubikkmeter fremfor kvadratmeter. Du kan for eksempel henge redskapene dine på veggen for å spare plass.

  LES MER: 9 tips: Få mer plass i boden

  Side 1 / 2