Dør og vindu

Skal du ha nye vinduer i hele huset? Eller en ny og bedre isolert ytterdør? Eller har du bruk for hjelp til vedlikehold, for eksempel utskifting av slitte terskler, montering av nye tetningslister eller maling av en mørk finérdør? Her finner du både veiledninger og inspirasjon til alt dette … og mye mer.

Vinduer og dører skaper uttrykket til fasaden

Dine vinduer og dører er med på å gi fasaden til huset det endelige uttrykket. Derfor er det ikke helt likegyldig hvilke dører og vinduer du velger å bruke til huset ditt. Og det er flere ting du bør ta høyde for når du skal ut og kjøpe nye vinduer og dører.

Utseendet på vinduene

Når det kommer til utseendet på vinduene, skal du vurdere hva som passer til bygningen. Til et eldre hus, er det kanskje bedre med vinduer med sprosser enn et moderne og enkelt vindu. Deretter er det noen klassiske vinduer som du også kan vurdere. For eksempel “flaggvinduet”, der vinduet er inndelt i fire mindre vinduer – to små over og to større i bunnen – akkurat som mønsteret i de nordiske flaggene.

Vinduenes funksjon

I tillegg til at du kan titte ut gjennom vinduene og følge med på verden utenfor, så står vinduene, i hvert fall i løpet av dagen, for det meste av lyset i boligen din. Derfor må du være oppmerksom på hvor du plasserer vinduene. Et stort sydvestvendt panoramavindu vil slippe inn mye lys, men i sommerhalvåret risikerer du at rommet med panoramavinduet blir varmt som et drivhus.

Noe av det flotteste og mest behagelige lysinnfallet får du med takvinduer. Takvinduer er ikke noe særlig vanskeligere å installere enn vanlige vinduer, men det krever selvfølgelig at du har de riktige forholdene å installere dem i.

Vedlikehold av vinduer

Det finnes flere forskjellige måter å konstruere et vindu på, og vanligvis sier man at plastvinduer er vedlikeholdsfrie. De må dog sjekkes minst en gang i året, samtidig som du også vasker vindusrammen og smører hengslene. Det finnes også vinduer hvor den utvendige delen av vinduet er laget av aluminium og den innvendige delen er laget av tre. Disse vinduene krever mindre vedlikehold enn vinduer som er laget utelukkende av tre.

Utseendet på dørene dine

Stilen på ytterdøren din må selvfølgelig også passe til resten av huset. Deretter kan du vurdere om du vil ha ett eller flere vinduer i døren. Ytterdører fås også i mange forskjellige kvaliteter, så det må du også tenke på. Pris og kvalitet henger ofte sammen når det kommer til dører. En ytterdør bygget opp av flere forskjellige lag er i utgangspunktet mer formstabil og vil derfor også holde lenger.

Innvendige dører

Hvis du skal ha nye dører inne i huset, er det også flere ting du må tenke på. Det finnes et hav av innvendige dører, men du må tenke på om det skal være dører som slipper gjennom lys. Altså dører med glans i. Hvilken vei skal dørene åpne? En åpen dør tar en del romplass. Hvis du ikke har plass til vanlige dører, kan du også vurdere om du vil installere skyvedører, som er plassbesparende.

Vedlikehold av ytterdører

En ytterdør krever også vedlikehold - du bør smøre hengslene jevnlig, og du skal jevnlig sjekke om døren trenger et nytt strøk med maling eller lakk. Du kan også oppleve at døren plutselig kniper. Dette skjer oftest i de våteste månedene, når fuktigheten i luften kan få døren til å utvide seg, slik at døren plutselig støter på karmen.

Utskifting av tetningslister

En av de vanligste reparasjonene du kan gjøre på både dører og vinduer, er å skifte ut gamle tetningslister. Med tiden kan de bli møre og utette, og du vil oppleve at det plutselig trekker inn langs kanten av døren eller vinduet.

Heldigvis er dette en enkel oppgave, og forskjellen på nye lister og gamle utette lister er enorm.