Bygninger

Drivhus, orangeri, bod til redskaper eller sykler. Uansett hvilken liten bygning du vil bygge, hjelper vi deg godt på vei. På disse sidene kan du finne massevis av byggeveiledninger til småbygninger, samt gode råd og veiledning om isolering, fundamenter, materialdimensjoner og mye mer.

Alle artikler om bygninger

Skal du bygge utebod, garasje, drivhus, anneks eller orangeri? På denne siden finner du alle våre byggeveiledninger til små bygninger du kan sette opp på eiendommen din.

Før du setter i gang å bygge, er det enkelte ting du skal vurdere, og andre ting du skal være oppmerksom på.

Regler når du bygger

Før du setter opp en liten bygning på eiendommen din, skal du sjekke om det overhodet er tillatt å gjøre det.

Du skal derfor sjekke blant annet bebyggelsesprosenten på eiendommen din, lokale planer og eventuelt også de lokale reglene for nabolaget du bor i.

I utgangspunktet kan du sette opp et frittstående bygg på inntil 50 kvadratmeter uten å søke. Men bygget kan ikke være innredet for beboelse, og det skal overholde regler for avstand til vei, avstand til nabogrense og byggehøyde, blant annet. Les mer om dette på nettsidene til Direktoratet for byggkvalitet.

Det er uansett altid en god idé å kontakte Teknisk Forvaltning i kommunen du bor, hvis du er i tvil om du kan bygge det du planlegger å sette opp.

Størrelsen på bygget

Når du har kontroll på reglene, vet du også hvor stort du kan bygge. Det kan dog være vanskelig å vurdere hvor mye plass du har behov for i for eksempel en utebod eller et drivhus.

For å få en fornemmelse av størrelsen på bygget, kan du legge ut planker eller noe lignende på bakken der bygget skal stå.

Du kan også tegne bygget i et gratis tegneprogram.

Når du tegner bygget i et 3D-tegneprogram, kan du prøve deg frem med forskjellige materialer og plasseringer, før du begynner å bygge.

LES MER: Tegn prosjektene dine i et gratis tegneprogram

Bygg solid

Uansett om du skal bygge en større eller mindre utebod, et hønsehus, en carport eller et lekehus til barna, skal du sørge for at konstruksjonen er solid.

Begynn alltid med å vurdere hvilket fundament du skal ha til bygget.

Skal du sette opp en lett bygning, som for eksempel et sykkelskur, kan du lage et fundament av jordskruer.

Hvis du skal sette opp et større og tyngre bygg, for eksempel et verksted eller en utebod, skal du lage et mer solid fundament. Det enkleste er å lage et punktfundament.

LES MER: Punktfundament – støp verdens enkleste fundament

Skal du bygge ekstra store konstruksjoner, for eksempel en stor garasje, kan det være en fordel å lage et fundament med en ringmur.

Les mer om å støpe fundament til utebod og garasje her.

Uansett hvilket fundament bygget krever, er det viktig at du lager et holdbart reisverk til bygget.

Utebod

Hvis du har en gressklipper, hageredskaper og hagemøbler, har du også bruk for en bod å oppbevare tingene i når du ikke bruker dem. En utebod trenger ikke å være stor, fordi det mest dreier seg om et sted hvor ting kan stå tørt.

Les mer om å bygge utebod her.

Det samme gjelder hvis du skal ha et sykkelskur, der syklene til familien kan stå i le for regn og vind.

Skal du bygge et vedskjul, er det viktig at konstruksjonen er luftig, slik at veden har muligheten til å tørke.

Isolert utebod, verksted eller garasje

Hvis du derimot har behov for en utebod der du kan oppbevare for eksempel elektrisk verktøy og maling, kan du bygge en isolert utebod eller en garasje.

LES MER: Bygg isolert utebod

Skal du bruke bygningen som arbeidsplass, skal du kanskje heller vurdere å bygge et verksted, som er innredet med smarte og praktiske løsninger.

Dør til utebod

Uansett hvilken type bygg du skal sette opp, bør du tenke på om du skal ha store ting ut og inn av den ferdige bygningen. Du kan for eksempel lage en stor åpning med en skyvedør, ettersom det er en plassbesparende måte å åpne og lukke for eksempel en utebod eller et verksted.

LES MER: Spar plass med skyvedør på uteboden

Skal du oppbevare verktøy og maling i uteboden, skal både boden og døren være isolert.

Les mer om dør til utebod her.

Drivhus eller orangeri

Med et drivhus eller et orangeri forlenger du utesesongen, og du får en nyttig bygning der du kan både dyrke planter og slappe av når det ikke er vær til å være utendørs.

Anneks

Noen ganger kan det være bruk for en ekstra soveplass eller litt ekstra oppbevaringsplass. Da kan du med fordel bygge et anneks.

Et anneks kan fungere som både et gjestehus og en hagehytte, og du kan bruke det til oppbevaring.

Les mer om å bygge anneks her.

Hønsehus

Hvis du drømmer om høner i hagen, skal du også ha en sikker og pen plass til dem. Det er både hyggelig og nyttig å holde høns, og du kan fint bygge et smart hønsehus selv.

LES MER: Bygg et førsteklasses hønsehus

Gapahuk

Hvis du er typen som slapper best av i naturen, finnes det mange muligheter når det kommer til små bygninger.

Liker du å sove utendørs, med utsikt til nattehimmelen og nattens lyder i ørene, kan du for eksempel bygge en gapahuk.

LES MER: Bygg en gapahuk selv

Badstue

Du kan fint bygge din egen badstue. Det høres kanskje ut som et uoversiktlig prosjekt, men hvis du setter opp en frittstående badstue, trenger det ikke være et så stort prosjekt.

Her kan du se et prosjekt der vi har bygget en badstue i en eksisterende hytte: Bygg en utendørs badstue

Lekehus

Mangler ungene et sted å leke? Da kan du bygge et flott lekehus, der barna kan slippe fantasien og kreativiteten løs.

Se byggeveiledninger til lekehus her.

Kom godt i gang med bygget

Det trenger ikke å være vanskelig å sette opp små bygg selv. Og med byggeveiledningene våre for hånd, blir du veiledet gjennom hele prosjektet, uansett hva du velger å bygge.

I byggeveiledningene våre får du:

  • Grundig trinn for trinn-veiledning med bilder og beskrivende tekster
  • Komplett materialliste
  • Arbeidstegninger
  • 3D-modeller
  • Video

Med grundige forberedelser og planlegging har du de beste muligheter for å lykkes med prosjektet ditt.

Her kan du lese mye mer om hva du skal være oppmerksom på før du begynner å bygge: Dette skal du vite før du bygger små bygninger