Plantekasse

Skal plantekassen være stort eller lite? Av tre, stein eller komposittbord? Stasjonært eller mobilt? Helt enkelt eller med innebygget sneglesikring og andre detaljer? Følg uansett med her, hvor du får inspirasjon og veiledning til alt dette.

  Alle artikler om høybed

  Plantekasse

  Skal plantekassen være stor eller liten? Av tre, stein eller komposittbord? Stasjonær eller mobil? Helt enkel eller med innebygget sneglesikring og andre detaljer? Følg uansett med her, hvor du får inspirasjon og veiledning til alt dette.

  Bygg ditt eget høybed og din egen plantekasse

  Høybed og plantekasser er smarte å ha i hagen av flere forskjellige årsaker. For det første går høybed, plantekasser og gjør det selv-arbeid godt hånd i hånd. De er enkle å bygge, og variasjonene og mulighetene når du skal bygge en gjør det selv-plantekasse er nesten uendelige.

  Du sparer mange penger ved å bygge din egen plantekasse når du hiver deg over en hjemmelaget variant. I tillegg er det også et fint gjør det selv-prosjekt, og det er mye morsommere enn å kjøpe en plantekasse fra byggvarehuset.

  Bygg en plantekasse av tre

  Det enkleste og billigste er å bygge en hjemmelaget plantekasse i tre. Hvor stor og hvor høy plantekassen skal være, bestemmer du selv - men hvis du for eksempel bygger plantekassen på en meter i bredden og to meter i lengden, kan det gjøres for lite penger. Når du bygger den hjemmelagde plantekassen er det smart om du bygger den slik at du kan rekke inn til midten fra begge sider.

  Hvis du bygger plantekassen i tre, er stolper og bord i lerk er godt valg. Om du har noen rester fra et terrasseprosjekt eller lignende, gjør det plantekassen enda billigere.

  Se byggeveiledningen: Enkel og billig plantekasse

  Bygg plantekassen i riktig høyde

  En av fordelene ved å dyrke grønnsaker og krydderurter i en plantekasse, er at du oppnår en bedre arbeidshøyde. Du unngår altså å få slitne knær av å sitte på bakken for å luke ugress eller å plukke salat. Derfor er det også verdt å vurdere hvor høy gjør det selv-plantekassen skal være før du begynner å bygge.

  Bygg en plantekasse på hjul

  Velger du å bygge en plantekasse som er lukket i bunnen, og sette hjul under plantekassen, får du en meget fleksibel hage hvor du hele tiden kan justere hvor mye sol plantene dine skal ha. Du kan også bygge plantekassen din utstyrt med et espalier som plantene kan vokse opp i. Dermed kan du få en flyttbar plantekasse, som samtidig kan gi deg le på terrassen - uansett hvor vinden kommer fra.

  Se byggeveiledningen: Plantekasse på hjul - sett hjul på plantekassen og få en kjøkkenhage rett ved døren

  Innred hagen med et høybed eller plantekasse

  Om du bygger dine egne plantekasser, er det også en opplagt mulighet til å innrede hagen. Plantekasser er utrolig dekorative og er derfor også opplagte å bruke om du skal innrede en kosekrok i hagen.

  Bygg høybed og plantekasser i alle størrelser

  Høybed og plantekasser kan selvfølgelig bygges i alle mulige størrelser, slik at plantekassene passer til både en stor enebolighage og en liten altan, hvis du har lyst på et grønt innslag utenfor vinduene. Du kan også bygge plantekasserne dine slik at de kan stå oppå hverandre, for å utnytte plassen optimalt.

  Se byggeveiledningen: Smart plantekasse til terrassen

  Lenger dyrkningssesong med høybed og plantekasser

  En plantekasse forlenger dyrknngssesongen, fordi jorden i plantekassen er varmere enn den vanlige jorden, og fordi jorden i plantekassen også tørker raskere enn den vanlige jorden. Jorden i plantekassen er også enklere å holde frostfri, slik at du på den måten er garantert en lenger dyrkningssesong hvis du planter krydderurtene eller grønnsakene i en plantekasse.

  Er du i tvil om hvilken type jord du skal putte i plantekassen? Da kan du lese mer her: Jord til plantekasser

  Bygg høybed og plantekasser selv og unngå mordersnegler

  Om du er plaget av mordersnegler får du en stor fordel ved å bygge din egen plantekasse. Det er enkelt å bygge en enkel sneglekant på plantekassen som holder sneglene ute. Dermed er du sikker på at den flotte, grønne salaten som pryder plantekassen ikke ender som kveldsmat til de forhatte sneglene.

  Se byggeveiledningen: Lag en sneglekant til plantekassen.

  Finn ditt neste gjør det selv-høybed og plantekasse her

  Her på disse sidene gir vi deg den beste hjelpen og inspirasjonen til neste gang du vil bygge en plantekasse. Vi viser deg blant annet hvordan du bygger en billig plantekasse, hvordan du lager en sneglekant til høybedet og plantekassen, hvordan du setter hjul under plantekassen, og hvordan du kan lage en plantekasse som gir deg le på terrassen.

  Side 1 / 2