Bad

Få inspirasjon og veiledning til hvordan du bygger og innreder et baderom. Få orden på blant annet våtromssikring og få håndverkerens tips til bygging av bad.

Bygg nytt eller renover badet

Vi viser deg, trinn for trinn, hvordan du bygger et nytt bad eller renoverer det gamle. Du kan hente hjelp til både små og store prosjekter til badet. Du kan for eksempel få veiledning til hvordan du bygger et dusjhjørne i porebetong, skifter en vannkran, renser et tett avløp, unngår fukt og muggsopp, skifter fuger eller skifter fliser på badet.

Våtromssikring av badet

Før du begynner å bygge et nytt bad, skal du ha kontroll på hvilke krav som stilles i våtromsnormen. Den stiller forholdsvis strenge krav til veggkonstruksjon, overflater og materialer som brukes i et bad. Veggene på badet påvirkes av vann. Du skal derfor bruke godkjente materialer til våtromssikringen.

Fliser er også fantastiske på badet. Men fliser og fuger kan ikke garantere at vannet ikke trenger ut i veggene og gulvet. Derfor skal du tette med en seig, vanntett våtromsmembran, før du limer flisene. Det kan bli en dyr fornøyelse hvis det oppstår feil på badet. Du kan lese mer om hvilke krav som stilles til badet på disse sidene, eller teste kunnskapene dine om renovering av bad.

Byggematerialer til badet

Du kan bygge vegger, dusjhjørner og baderomsmøbler i lette materialer som porebetong eller våtromsplater. Velger du plater av porebetong, får du et allsidig byggemateriale, som er fleksibelt og lett å skjære til. Det går fort å bygge med platene, for de stables bare oppå hverandre med lim mellom. Det finnes også flere forskjellige muligheter når det gjelder etterbehandling av vegger av porebetong.

Vi viser hvordan du sparkler overflaten og maler den, pusser veggen og kler den med for eksempel fliser.

Du kan også bruke våtromsplater, som er lette å håndtere. Det er et opplagt gjør det selv-materiale til badet. I tillegg er de våtromssikre. Les mer om våtromsplater på badet.

Renovering av bad

Et slitt, stygt og tilkalket toalett er frastøtende. Bytter du det ut med en moderne og vannsparende modell, kan du raskt og effektivt forvandle badet. Fordi det er vann involvert, og et toalett kan virke både tungt og vanskelig å håndtere, tenker mange at det sannsynligvis er en oppgave for fagfolk. Men tvert i mot er det faktisk ganske enkelt å skifte et toalett selv, bare du vet hvordan det skal gripes an.

Vi viser deg hvordan du bytter ut det gamle toalettet – for eksempel til et populært vegghengt toalett. Du kan også lese mer om hvordan du skifter håndvask, maler eller skifter fliser og løse fuger, slik at du unngår fuktskader i dusjhjørnet. Like viktig er det at du forsikrer deg om at ventilasjonen virker, slik at det ikke blir fuktskader og muggsopp på badet ditt.

annet fra Bonnier Publications