Utekjøkken

Med et godt utekjøkken kan du flytte matlagingen utendørs. Men skal det være av mur eller av tre? Skal det være med innebygget vask? Og hvilken benkeplate skal du velge? Få inspirasjon og veiledning her.

Se alle våre artikler om utekjøkken

Bygg ditt eget utekjøkken

Du kan fint bygge et utekjøkken selv. Når solen skinner og været er varmt, blir det fart i grillen og matlagingen flyttes utendørs. Da er det kjekt å ha et utekjøkken med praktiske løsninger til matlaging under åpen himmel.

I våre byggeveiledninger til utekjøkken blir du guidet trinn for trinn når du går i gang med å bygge utekjøkken. Her kan du også finne mye inspirasjon til hvordan utekjøkkenet ditt skal være, for det finnes mange muligheter. Og du kan selvfølgelig få et billig utekjøkken om du bygger det selv og holder deg til de enkleste løsningene på utekjøkkenet.

Hvordan skal utekjøkkenet ditt se ut?

Du må for eksempel ta stilling til hvilket materiale utekjøkkenet ditt skal ha. Det er enklest å bygge et utekjøkken i tre, men bordplaten kan selvfølgelig lages i et annet materiale som kan tåle vind og vær. Du kan for eksempel støpe bordplaten i betong. Du må også finne ut av hvor mye bordplass du har bruk for om du skal ha et utekjøkken med vask, om grillen skal være en integrert del av utekjøkkenet og om det er praktisk at utekjøkkenet ditt er overdekket eller mobilt, slik at du kan rulle utekjøkkenet dit kveldssolen skinner.

Utekjøkkenets bordplate

Det er mange muligheter når du skal bygge utekjøkkenet ditt. Hvis utekjøkkenet skal være mobilt og skal kunne flyttes dit hvor solen er, er det mest opplagt å bygge det i tre. For eksempel med en bordplate i rustfritt stål eller sink som ikke veier så mye, men tåler litt skittent vær. Hvis du lager bordplaten av tre, skal du ikke velge trykkimpregnert tre, men høvlet tre som gir den glatteste overflaten. Du bør male treet, slik at det holder lengst mulig og har en smussavisende overflate.

Du kan også støpe en bordplate i betong, som også fint tåler å stå ute. Det vil dog gjøre utekjøkkenet ditt tyngre - så det egner seg best til et utekjøkken som skal stå på samme sted hele tiden. Hvis du ønsker et stasjonert utekjøkken, kan du også velge å mure det opp med for eksempel murstein eller store porebetongblokker, og deretter velge en bordplate i for eksempel rustfritt stål.

Grillen er ofte helt sentral i utekjøkkenet. Derfor kan du også vurdere om utekjøkkenet skal bygges opp rundt grillen, slik at den integreres i bordplaten, og at det er plass til enten gassflaske eller grillbriketter.

Utekjøkken med vask

Det er en stor fordel om bordplaten i utekjøkkenet har en vask, slik at det er enkelt for eksempel å skylle grønnsaker. Hvis du ønsker å ha en vask i utekjøkkenets bordplate, får du det peneste resultatet om vasken blir nedfelt i bordplaten. Er bordplaten av tre kan du bare sage et hull, men hvis du støper bordplaten i betong, må du vite presist hvor vasken skal plasseres, slik at du kan tilpasse støpeformen din deretter. Et hull i betongbordplaten lages med et stykke polystyren (isopor) i samme størrelse som vasken, og som plasseres der vasken skal være. Du kan også kjøpe hele bordplaten i rustfritt stål med innebygget vask, som bare monteres oppå et treskjelett.

Om du ønsker å få et utekjøkken med vask, må du selvfølgelig tenke over hvordan du får tilkoblet vann. Det enkleste er bare å bruke en hageslange, som kan kobles til med en utekran, og føres til vannkranen i utekjøkkenet ditt. Den er enkel å koble av når utekjøkkenet skal stenges av.

Overdekket utekjøkken

Når du har laget mat under åpen himmel, kan det være en fordel at utekjøkkenet er overdekket. Hvis utekjøkkenet er plassert helt åpent, må du vurdere om du vil bygge et tak på utekjøkkenet. Da trenger du ikke flytte inn maten om det skulle komme en liten regnbyge eller om du bruker utekjøkkenet etter at duggen har begynt å falle. Et overdekket utekjøkken har også den fordelen at det kan gi litt skygge, slik at matvarene ikke ligger i direkte sollys.

Bygg pizzaovn til utekjøkkenet

Med en pizzaovn i et utekjøkken, kan du lage ekte, autentiske pizzaer, som både dufter og smaker av Italia.

Du har flere muligheter når du vil bygge din egen utendørs pizzaovn.

Du kan for eksempel bygge en murt pizzaovn eller støpe en pizzaovn med perlite ved hjelp av en pilatesball.

Her kan du se alle våre byggeveiledninger: Pizzaovn utekjøkken

Side 1 / 2