Legge belegningsstein

Hvilke stein og heller gir sterkest belegning? Hvordan skal underlaget til innkjørsel, terrasse og hagesti bygges opp, slik at belegningen ikke sklir ut? Og hvordan vedlikeholder du belegningen slik at den holder seg pen mange år fremover? Få eksperthjelp, inspirasjon og veiledning til alt dette her hos oss.

Alle artikler

Få orden på belegningen din

Uansett om du skal lage en ny steinterrasse, en gangsti gjennom hagen eller en ny innkjørsel, så er det viktig at du har orden på hvordan du skal legge belegningen. For når du legger belegning holder det ikke med bare å gjøre underlaget rett og legge belegningen oppå.

Underlaget til belegningen din

Før du legger belegning, bør du vite hvilken type grunn som ligger rundt det steinbelagte arealet. Er den moreneaktig eller på en annen måte godt drenert slik at regnvannet forsvinner raskt, er kravene til en solid bunn under belegningen mildere.

En annen viktig faktor er om belegningen skal kunne tåle tung trafikk. Skal du kun gå eller kjøre med en trillebår på belegningen din, er kravene til bunnens oppbygning mindre enn hvis belegningen skal kunne tåle vekten av en bil.

Når du graver ut til en belegning, skal du fjerne så mye jord som mulig. Du skal ned til den tunge, lysebrune råjorden. Det er det ideelle, men i et område med sandbunn kan du grave deg ned til Kina uten å møte på råjord. Andre steder må du gjennom et metertykt lag med jord, noe ingen vil anbefale. I stedet må du kompensere med å stampe jorden godt og eventuelt legge et forsterkningslag i bunnen før du bygger opp underlaget til belegningen.

Hvilken type belegning

Det er forskjell på om belegningen skal være til en hagesti eller om det er en ny innkjørsel du skal ha. Belegningen i innkjørselen stiller større krav til forarbeidet enn hagestien, der belegningen ikke blir utsatt for de samme kreftene.

Er du lei av å gå og luke ugress mellom steinene på belegningen, kan du velge å bruke gressarmering til innkjørselen. Det gir en sterk og grønn innkjørsel i stedet for en endeløs rekke av stein.

En annen fordel ved å legge en innkjørsel med gressarmering, er at gressarmeringen er mye bedre til å lede bort vann fra skybrudd enn en vanlig “tett” belegning.

Les mer om gressarmering

Gressarmering finnes i mange forskjellige typer, og du bør vurdere hvor mye du kommer til å gå på gressarmeringen din. Skal du gå mye på gressarmeringen, bør du velge en utgave der området med gress er mindre. Skal du kun kjøre på gressarmeringen, kan du velge en utgave hvor det er mer gress i gressarmeringen.

Les også: Gress du kan kjøre på!

Belegningen sklir

Et av de vanligste problemene med belegninger er at belegningen sklir. Og om det er snakk om en innkjørsel, vil belegningen også få kjørespor hvis belegningen begynner å skli.

Det er heldigvis mulig å sikre belegningen fra å skli med en kantsikring. Med en vel utført kantsikring er du sikker på at belegningen vil ligge perfekt i mange år. Det er viktig at du bygger kantsikringen før du legger selve belegningen.

Redaksjonen anbefaler: Kantsikring av innkjørsel

Dropp fiberduk under belegningen

Ikke fall for fristelsen å legge fiberduk under belegningen! Fiberduken gjør i beste fall ingen forskjell for belegningen, og gir i verste fall en ujevn og svak belegning. Duken hindrer nemlig at belegningssteinene blir vibrerert ordentlig ned i settelaget.

Fiberduk selges blant annet med det formålet å hindre ugress. Men nesten alt ugress som blir i belegninger med smale fuger (2-5 mm), er frøugress som vinden har blåst over steinene.

Side 1 / 3