Slipemaskiner

Slipemaskiner kommer i mange typer. De mest populære er slipemaskiner som eksentersliper, trekantsliper, vinkelsliper og båndsliper. Vi gir deg en oversikt over hvilken slipemaskin som passer til oppgaven. Du får også de nyeste testene av slipemaskiner.

Slipemaskin til alt

Uansett om du skal slipe gulv, bordplater, møbler eller noe helt annet - må du velge den riktige slipemaskinen til jobben. Noen slipemaskiner egner seg godt til store arealer, andre er bedre til å nå inn i hjørner, men er til gjengjeld dårlig på større flater. Og alt avhenger av hvilke slipeskiver du setter på maskinen.

Den mest anvendelige slipemaskinen

Om du kun skal ha en eller to slipemaskiner til treverk, bør du velge den som klarer flere forskjellige oppgaver. Eksentersliperen er et perfekt valg. Med sin store flate og eksentriske bevegelser, sliper den raskt og effektivt større flater som for eksempel benkeplater, trappetrinn og bord.

Om du bruker slipepapir med korn 60 eller 80, går den hardt til verks - og om du husker på å flytte den jevnlig mens du sliper, kan du slipe ganske jevnt. Det er viktig at du ikke holder maskinen rolig, heller ikke når du for første gang trykker på startknappen!

Med finere kornstørrelser, for eksempel 100 - 240, kan du enkelt slipe ned en benkeplate, slik at du kan behandle den med olje eller lakk. Du starter med de grovere skivene som f.eks korn 100, og slutter med fine, som f.eks 240.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Test av eksentersliper

SE OGSÅ: Test av batteridreven eksentersliper

En slipemaskin til hjørnene

Den eneste ulempen til eksentersliperen, er den runde sålen. Den kommer ikke inn i hjørnene. Her må du investere i en trekantsliper eller en slipemus med en trekantet såle. Den kommer inn i hjørner og kroker. Til gjengjeld er sålen ofte for liten til å gjøre noe særlig nytte for seg på større flater som benkeplater og gulv.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Test av trekantsliper

Slipemaskin til gulv

Større gulvarealer krever tyngre verktøy enn det du får kjøpt i byggvarehusene. Om det kun er snakk om et par bord som skal slipes, kan du bruke eksentersliperen. En båndsliper er også en mulig løsning: Den tar godt og klarer relativt store arealer, men skal du slipe et helt stuegulv, må du leie deg en gulvslipemaskin.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Test av båndsliper

Ved veldig store gulvareal, må du bruke en gulvsliper. Den kan du leie hos de fleste verktøyutleiere. Du bør øve deg litt først, for den tar virkelig godt. Skal du slipe flere gulv, bør du vurdere å sjekke hvor mye det koster for å få et profesjonelt gulvsliperfirma til å gjøre jobben for deg. Det kan være rimeligere enn du tror.