Treplater
Det finnes et hav av forskjellige treplater, og de fleste egner seg godt til forskjellige byggeprosjekter. På denne siden kan du lese mye mer om de forskjellige typene treplater, samt finne hjelp og veiledninger til hvilke treplater du skal bruke til ditt neste gjør det selv prosjekt.
Billige treplater
Prisen på treplater varierer mye. Ofte henger prisen sammen med hvor kompakt treplaten er, og hvor motstandsdyktig den en overfor fukt. Jo fastere den er, desto mer fukt tåler den og desto høyere vil også prisen være.
Tynn treplate
I byggvarehusene kan treplater typisk kjøpes med en tykkelse fra rundt 5 mm. Er du på jakt etter en tynnere plate, er hobbyforretninger et lurt sted å titte.
Massiv treplate
Massive treplater er særlig egnet til benkeplater, hyller og møbler, der det er behov for høy styrke og der treet skal være synlig.
Typer treplate
Det finnes som nevnt et hav av forskjellige treplater, med forskjellige egenskaper. Her er en liste over de vanligste platene.
- Kryssfinérplaten stammer fra 30-tallet og fremstilles ved å skrelle av tynne lag av en roterende trestamme med en stor diameter. Lagene limes sammen slik at fiberretningen står vinkelrett mot hverandre. Det gjør treplaten stabil og gir en høy bøyningsstyrke. Kryssfinér fremstilles av både nåletrær og løvtrær.
LES OGSÅ: Kryssfinér: Velg den riktige typen kryssfinér
- Sponplaten har blitt kommersielt produsert siden 40-tallet, og lages av lim, voks og trespon fra treindustrien, som blandes og presses under høy temperatur og trykk. De fleste sponplater er bygget opp av tre lag og tilpasses slik at de ytterste lagene er hardere enn midten. I boliger brukes treplaten særlig i vegger og gulv. Kledd med laminat brukes den blant annet som benkeplater og til møbler.
LES OGSÅ: Sponplate: Slik arbeider du med sponplater
OSB-plater er en relativt ny treplate som ble utviklet på begynnelsen av 80-tallet i Canada. Navnet er en forkortelse for Oriented Strand Board. Treplaten er laget ved å lime avlange trespon sammen i tre lag under trykk og varme. Treplaten lages typisk av rester av nåletrær fra treindustrien. OSB-treplaten minner mye om kryssfinér, men er laget av billigere tre, og er derfor ofte et billigere alternativ. I boliger er treplatene blant annet egnet til vegger, gulv og tak.
MDF-plater er blitt kommersielt fremstilt siden 60-tallet. Navnet er en forkortelse for Medium Density Fibreboard og består av trefibre og lim som er sammenpresset under høy temperatur og trykk. MDF-plater er mer komapkte enn for eksempel sponplater og den finere materialstrukturen gjør det mulig for eksempel å frese kanter og tilpasse treplaten på samme måte som med massivt tre.
Trebetongplaten brukes ofte til akustikkregulerende tak. De er typisk laget av tynne spon av nåletrær, som er bundet sammen med sement. Trebetongplaten er dessuten brannhemmende på grunn av sementen.
Trefiberplater finnes i flere hardheter og brukes ofte som tildekking eller som underlagsplater til gulv.