Pergola

Hos oss finner du grundige byggeveiledninger til pergolaen – både som frittstående og som “takoverbygg” over terrassen. Du får også hjelp til å finne de beste materialene, til å plassere snorrette stolper og til å velge de riktige klatreplantene.

    Din garanti for et godt resultat

    Når du bruker en byggeveiledning fra Gjør Det Selv, får du en systematisk trinn for trinn-gjennomgang av hele prosjektet. Det er bilder av alle vanskelige detaljer, arbeidstegninger, 3D-modeller, forklarende videoer og komplett materialliste.

    Se alle vores byggevejledninger om pergolaer

    Pergola

    En pergola kan skape både rom, skygge, le og ikke minst kos i hagen din. De kan bygges på utallige måter, og her kan du finne inspirasjon og veiledning til hvordan du bygger din egen personlige pergola.

    Hva er en pergola?

    En pergola er en åpen romgivende konstruksjon som ofte er utformet som en løvgang, hvor klatreplanter vokser opp og danner et skyggefullt og hyggelig uterom. Ordet pergola stammer fra italiensk og betyr løvhytte, overgrodd av slyngplanter.

    En pergola har ikke noen praktisk eller effektiv funksjon i hagen din - det er i hvert fall sjeldent. Til gjengjeld fungerer den både som en romdeler og som et selvstendig rom i hagen - den kan i tillegg få hagen til å se mer frodig ut.

    Hvis du har en åpen og litt kjedelig plass i hagen din som du ikke vet hva du skal gjøre med - er det opplagt å bygge en pergola der. Det kunne for eksempel være opp langs en garasjevegg, over en terrasse eller på en åpen plass i hagen som likevel ikke blir brukt til noe.

    Bygg en pergola selv

    Å bygge en pergola er ikke noe spesielt vanskelig gjør det selv-prosjekt, så du kan selvfølgelig designe, tegne og bygge din egen flotte pergola og få den akkurat slik du vil ha den.

    Pergolaer kan fremstilles av alt - fra det billigste treet til det mer eksotiske, eller fra stål til betong. Prinsippet i oppbygningen er det samme.

    Det er med andre ord kun fantasien som setter grenser for hvordan pergolaen din kan se ut. Det er dog noen fallgruver som du kan unngå om du følger disse gode tipsene:

    Sett stolpene til pergolaen godt fast

    Pergolaen skal stå solid på plassen sin - ikke minst hvis det er en frittstående pergola. Du må derfor sørge for å grave stolpene til pergolaen tilstrekkelig langt ned i bakken. Det kan også være nødvendig å støpe dem fast i betong.

    Vær nøyaktig når du bygger en pergola

    Bygger du en pergola i tre må du være nøye med å få stolpene og sviller plassert helt likt. Det kan fort ta litt tid, men etterpå er det ganske enkelt å legge sperrer og tverrgående lekter oppå. Hvis du ønsker en tett pergola kan du minske avstanden mellom stolpene og legge lekter oppå de tverrgående bordene. Da kan plantene vokse tettere sammen.

    Sjekk krummingen til stolpene

    Før du plasserer stolpene til pergolaen, bør du sjekke om stolpene krummer. Alle lange stolper krummer - noen krummer mye, andre krummer kun litt. Plukker du ut stolpene selv, kan du sjekke krummingen før du velger de du vil ha. På arbeidsstedet trenger du kun å sørge for at de krummer samme vei. Det ser penest ut og er enklest å arbeide med.

    Ikke bygg pergolaen din for lav

    Når du skal bygge en pergola er det også viktig at den ikke blir for lav. Hvis ikke pergolaen din er høy nok, risikerer du å få klatreplanter på hodet når du står under den. Klatreplantene vokser nemlig ikke kun opp på taket - de vil også henge litt ned. Sørg derfor for å bygge pergolaen din i en passende høyde.

    Bruk en mal

    Hvis du f.eks skal ha skråstivere til en pergola, kan du tegne opp forskjellige former på en mal som du overfører til treet og sager ut med en stikksag.

    Planter til pergolaen

    En pergola med slyngplanter er en pen og foranderlig konstruksjon. Når du først har satt den opp, tar naturen over og bygger videre. Når pergolaens tak og sider med tiden former seg av grønne planter og blomstrende ranker, vil den gi deg et skyggefull sted hvor en svak bris kan passere.

    Planter som egner seg særlig godt til å gro opp av en pergola er:

    • Vinplanter
    • Blåregn
    • Klematis
    • Roser
    • Pipeholurt

    Selv om en pergola som oftest er dekket av et frodig slyneplanteteppe, kan den dog også stå helt enkel i konstruksjonen sin uten planter rundt seg.

    Pergola med tak

    En konstruksjon til en pergola vil som oftest også være egnet til å få et tak. Så hvis du en dag foretrekker tak over hodet, er det bare å fjerne overliggerne og legge tak i stedet, fx trapesplater.