Lett
Vanskelig

En treskjøt trenger ikke å være synlig, men den kan godt være det. Det kommer helt an på om du ønsker å fremheve at du ikke har brukt metallbeslag, eller om du vil ha helt usynlige skjøter. Felles for skjøtene er at du med fordel kan låse dem med en tapp, som du borer gjennom de to emnene du har skjøtt sammen.

Slissing

Slissing er umiddelbart den enkleste formen for en supersolid treskjøt. Metoden går ut på å lage en slisse, ved å fjerne den midterste tredjedelen av et emnes tykkelse. I denne slissen tilpasses en motstående tapp, som er laget ved å fjerne den ytterste tredjedelen på hver side av det motstående emnet. Når de to stykkene flettes sammen, får skjøten en imponerende styrke.

En slissing kan lages som en 90 graders skjøt hvor treet møtes i en rett vinkel, eller som en skrå skjøt. Når skjøten er låst med en gjennomgående tapp, slipper de aldri igjen.

Tappskjøt

Tappskjøt minner om slissing, men her skjærer du en tapp i enden av emnet ditt og borer og stemmer et tilsvarende hull i det motstående emnet. De to delene skal passe stramt sammen, og kan også låses med en gjennomgående tapp som kan bestå av et stykke rundstokk.

Svalehaleblad og fransk lås

Hvis du vil prøve å lage sterke treskjøtet som er litt mer avanserte, så er svalehalebladet og den franske låsen fine utfordringer. De blir utrolig sterke og flotte (særlig hvis du lager dem i to tresorter med forskjellige farger), men de krever litt mer håndlag.

Særlig en fransk lås sies å være for eksperter – men det blir du jo hvis du øver deg. Har du pågangsmot nok, finner du oppskriften i denne guiden, sammen med alle de andre solide treskjøtene.