Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Smart høybed til terrassen

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Stor terrasse eller liten altan? Disse høybedene passer begge deler. De kan stå alene eller stables akkurat som det passer deg.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager

Intro

Med noen få blomsterkasser kan du på en enkel måte skape en enkel kjøkkenhage på terrassen der du kan dyrke dine egne krydderurter. Men kassene kan selvsagt også brukes til sommerblomster.

De seks kvadratiske kassene vi har laget her måler hver 40 x 40 cm med en høyde på 50 cm, og da kassenes innvendige dybde er så stor som 23 cm, har både planter og krydderurter gode forhold for å utvikle et godt rotnett og vokse seg store og sterke.

Det praktiske med disse kassene er at de kan stables oppå hverandre fordi beina er trukket en cm ned fra overkanten på sidene. Dermed dannes det en fals slik at kassene nærmest blir låst fast oppå hverandre som Lego-klosser. På den måten kan du også lett ommøblere med dem etter behov.

I vårt tilfelle har vi stablet tre kasser oppå hverandre og satt tre kasser side om side. Til den ene av kassene har vi dessuten laget et lokk som fungerer som en sittplass mellom plantene. Men samtidig har vi utnyttet plassen under setet til et redskapsrom til mindre hageredskap. Slikt som ikke tåler vann, kan du oppbevare i en plastboks med lokk - da er de godt beskyttet.

Har du først laget ei kasse, kan du raskt sette arbeidet i system og lage ekstra kasser etter samlebånd prinsippet. Våre kasser ble til på den måten i løpet av ei hyggelig helg.

Veiledning

Bein og sider

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Beina til kassene er laget av furulister (A + D), som monteres kant mot kant til en vinkel. Sidebordene (B + C) er skrudd fast i vinkelbeina med skruer innenfra slik at de er usynlige utenfra.

Bunnene til kassene er av galvanisert netting som klippes til med ei metallsaks og deretter spikres fast under sidene ved hjelp av kramper (kjenger).

De enkelte kassene fôres med plastfolie som festes med heftestifter og dekkes til med ei list øverst langs sidene. På den måten er treet godt beskyttet mot jord og fuktighet.

Kassene er først grunnet med et middel mot råte og sopp, og så er de behandlet med farget trebeskyttelse.

1

Begynn med å lage hvert bein av listene (A + D). Smør lim på kanten av lista (D), og legg ut ei støttelist av samme dimensjon parallelt.

2

Spenn på lista (A) med et par tvinger slik at den ligger nøyaktig på den andre lista (D) - sammen utgjør de to listene det ferdige beinet.

3

Fest sammen beinet av listene (A + D) med 2,5 x 55 mm galvanisert dykkertspiker.

4

Legg fire sidebord oppå hverandre - da sparer du tid når du skal bore ut til skruehullene fordi du kan utføre arbeidet i en operasjon. Du skal bruke et 4 mm bor til hullene.

5

Legg ut de to beina (A + D) med et par sidebord (B) imellom. Skru fast ei list til arbeidsplata på hver side av beina - så har du ei fast form som du kan bruke når du lager de andre sidene.

6

Legg sideborda (B) på plass, og skru dem fast på beina (A + D) med 4,0 x 35 mm skruer. Bruk en cm tykke lister for å holde den samme avstanden mellom listene.

7

Sett de to ferdige sidene på høykant i «malen», og skru på de tre sidebordene (C). Deretter snus kassa slik at du kan skru på de siste tre sidebordene.

Bunn og fôring

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Klipp til et stykke netting med ei metallsaks (du kan også bruke en vinkelsliper - bruk vernebriller og -hansker), og fest den under sidebordene med 1,6 x 15 mm kramper.

2

Legg et stykke plastfolie (evt. en avfallssekk som du klipper til) i bunnen av blomsterkassa. Du kan eventuelt plassere en stein eller lignende i hvert hjørne for å holde folien på plass.

3

Skjær til folien, og glatt den ut mot overkanten på sidene. Deretter stiftes folien fast til kassa med heftestift.

4

Før blomsterkassa får et strøk trebeskyttelse, bør du gi den et grunningsmiddel mot råte og sopp. Til slutt spikrer du på dekklistene (E og F) med 12 x 25 mm galvanisert spiker.

5

Du kan lage en hyggelig sitteplass til en av kassene av bordene (J og K). Bordene (J) legges oppå kassa med like mellomrom. Labankene (K) legges på med et par tvinger før bord og labanker skrus sammen med 4,0 x 35 mm skruer.

6

Plantene settes i pottejord, og da det er viktig at plantene får både vann og lys, bør kassene plasseres der det er sol og gjerne le. Ei av kassene har fått lokk slik at den kan brukes til hageredskapene.

Materialer

Materialer til ei plantekasse

21 x 70 mm glattkant (høvlet furu):

 • 4 bein (A) à 50 cm
 • 6 sider (B) à 40 cm
 • 6 sider (C) à ca. 36 cm (tilpasses)

21 x 45 mm lister:

 • 4 bein (D) à 50 cm

9 x 21 mm lister:

 • 2 dekklister (E) à ca. 40 cm (tilpasses)
 • 2 dekklister (F) à ca. 38 cm (tilpasses)

Galvanisert netting:

 • 1 bunn (G), 40 x 40 cm

Plastfolie:

 • 1 fôring (H), ca. 90 x 90 cm

Dessuten:

 • Trelim (fuktbestandig), for eksempel Casco 3346
 • Trebeskyttelse eller treolje
 • 4,0 x 35 mm galvaniserte skruer
 • 12 x 25 mm galvanisert spiker
 • 1,6 x 15 mm kramper (stål)
 • 2,5 x 55 mm dykkertspiker
 • 8-10 mm heftestift

Materialer til et lokk/sete

21 x 70 mm glattkant:

 • 5 setebord (J) à 40 cm
 • 2 labanker (tverrtre) (K) à 34 cm

Dessuten:

 • 4,0 x 35 mm galvaniserte skruer
 • Grunningsmiddel
 • Trebeskyttelse eller treolje

Tidsforbruk

Du kan fint lage seks blomsterkasser på ei helg.

Pris

Cirka 150 kroner for ei kasse### Tidsforbruk

Vanskelighetsgrad

Lett til middels. Når du har laget den første kassa, kan du bruke den som mal, og da går det langt raskere å lage resten.

Tegning

Logg inn kjøp tilgang

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Smart høybed til terrassen
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake