Bladlus

En tørr og varm periode er optimale forhold for lus i rosene. De er ikke særlig vanskelig å få øye på. Men det er mulig å bekjempe dem med både vann og insektsåpe. Lusa samler seg ofte i større kolonier rundt blomsterknoppene – eller først i skuddspissene. Det er nemlig her rosenes saftgjennomstrømming er størst, og det er nettopp den søte saften lusa lever av.

Et sikkert tegn på lus er hvis det plutselig kravler maur på rosestilkene, som man ser her. Maurene er nemlig ville etter lusas sukkerholdige avføring. Det man også kaller honningdugg. En tørr og varm periode er optimale forhold for lus i rosene. De er ikke særlig vanskelig å få øye på.

Men det er mulig å bekjempe dem med både vann og insektsåpe. Lusa samler seg ofte i større kolonier rundt blomsterknoppene – eller først i skuddspissene. Det er nemlig her rosenes saftgjennomstrømming er størst, og det er nettopp den søte saften lusa lever av.

Et sikkert tegn på lus er hvis det plutselig kravler maur på rosestilkene, som man ser her. Maurene er nemlig ville etter lusas sukkerholdige avføring. Det man også kaller honningdugg. Det er vanskelig å unngå lusa, men du kan hjelpe planten å bli kvitt dem når de først er der.

Bladlus kan formere seg eksplosivt i en varm periode, og hvis det er for mange lus, vil rosen etter hvert få en forkrøplet vekst, hvor mange blomsterknopper ikke vil springe ut. Mette behandler denne gang rosen med ferdigblandet insektsåpe. Den virker godt mot lus.

Man må ikke behandle rosen i solskinn, da blir den svidd av såpen. Insektsåpen virker mot alle levende insekter og smådyr på planten, også de såkalte nyttedyr. For eksempel marihøner, som lever av lusa. Gjenta om nødvendig behandlingen etter noen dager.

En annen mulighet er å sprøyte bort lusa med vanlig vann. Bruk bare vannslangen, og rett strålen mot lusa. Spyl deretter til de er borte.Fordelen med denne metoden er at du samtidig med lusebekjempelsen også får vannet rosen din godt og grundig.

Men du må forberede deg på at denne behandlingen også må gjentas med jevne mellomrom.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Planter