Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bladlus

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

En tørr og varm periode er optimale forhold for lus i rosene. De er ikke særlig vanskelig å få øye på. Men det er mulig å bekjempe dem med både vann og insektsåpe. Lusa samler seg ofte i større kolonier rundt blomsterknoppene – eller først i skuddspissene. Det er nemlig her rosenes saftgjennomstrømming er størst, og det er nettopp den søte saften lusa lever av.

Et sikkert tegn på lus er hvis det plutselig kravler maur på rosestilkene, som man ser her. Maurene er nemlig ville etter lusas sukkerholdige avføring. Det man også kaller honningdugg. En tørr og varm periode er optimale forhold for lus i rosene. De er ikke særlig vanskelig å få øye på.

Men det er mulig å bekjempe dem med både vann og insektsåpe. Lusa samler seg ofte i større kolonier rundt blomsterknoppene – eller først i skuddspissene. Det er nemlig her rosenes saftgjennomstrømming er størst, og det er nettopp den søte saften lusa lever av.

Et sikkert tegn på lus er hvis det plutselig kravler maur på rosestilkene, som man ser her. Maurene er nemlig ville etter lusas sukkerholdige avføring. Det man også kaller honningdugg. Det er vanskelig å unngå lusa, men du kan hjelpe planten å bli kvitt dem når de først er der.

Bladlus kan formere seg eksplosivt i en varm periode, og hvis det er for mange lus, vil rosen etter hvert få en forkrøplet vekst, hvor mange blomsterknopper ikke vil springe ut. Mette behandler denne gang rosen med ferdigblandet insektsåpe. Den virker godt mot lus.

Man må ikke behandle rosen i solskinn, da blir den svidd av såpen. Insektsåpen virker mot alle levende insekter og smådyr på planten, også de såkalte nyttedyr. For eksempel marihøner, som lever av lusa. Gjenta om nødvendig behandlingen etter noen dager.

En annen mulighet er å sprøyte bort lusa med vanlig vann. Bruk bare vannslangen, og rett strålen mot lusa. Spyl deretter til de er borte.Fordelen med denne metoden er at du samtidig med lusebekjempelsen også får vannet rosen din godt og grundig.

Men du må forberede deg på at denne behandlingen også må gjentas med jevne mellomrom.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Video: Bladlus
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake