SLIK! Få suksess med pluggskjøt

Med plugger får du en både sterk og flott skjøt – helt uten å bruke skruer. For at skjøten skal lykkes, er det viktig at de to hullene til pluggen ligger helt nøyaktig ut for hverandre. Denne nøyaktigheten er det stort sett umulig å måle seg frem til for selv erfarne gjør det selv-ere. Men heldigvis finnes det flere hjelpeverktøy som sikrer suksess.

Pluggskjøt

PRESISJON: Hullene til en pluggskjøt skal plasseres med stor nøyaktighet. Ellers får du ikke pluggene på plass.

SKJØT MED PLUGGMARKØRSETT

1. Med et pluggsett, som består av et trebor med justerbart dybdestopp, et sett pluggmarkører og en pose treplugger, får du helt presise sammenføyninger.

2. Først merkes pluggenes plassering opp i det ene emnet. Deretter justeres dybdestoppet på boret, og hullene bores.

3. Pluggmarkørene plasseres i hullene, før det andre emnet settes forsiktig på plass oppå. Gi det et par slag med en gummihammer – da vil markørene avsette nøyaktige boremerker.

4. Der pluggmarkørene har laget fine og tydelige merker, bores det nå ut til pluggene. Dybdestoppet sikrer at hullene får riktig dybde.

5. Legg lim i plugghullene i begge emnene. Bank pluggene inn i det ene emnet, og trykk dem deretter på plass i det andre. Legg trelim på flatene der delene skal sitte sammen.

LES OGSÅ: Derfor er treboret viktig!

TIPS: Plugger på skrå

En sterk gjærskjøt kan også oppnås med hjelp fra pluggsettet. Fremgangsmåten er den samme som vist i trinnserien: Hullene i det ene emnet overføres nøyaktig til det andre med markørene.

SKJØT MED SYNLIGE PLUGGER

1. Forbor til skruer i det ene emnet. Skruene skal ikke være lenger enn at de akkurat kan trekke sammen emnene.

2. Legg trelim på enden av den andre platen, og plasser den første platen oppå. Sett i skruer, men ikke spenn dem mer enn at limet akkurat presses ut. Tørk vekk overskytende lim med en gang.

3. Når limet er tørt, fjernes skruene. Bor deretter hull med et spiralbor som passer til en rundstokk (her 16 mm). Bor så dypt at rundstokken får like godt tak i begge emnene.

4. Legg lim i hullene og på pluggene (av rundstokk), og bank inn pluggene. Hvis de går stramt, skal det bankes raskt. Ellers vil pluggene sette seg fast.

5. Når limet er tørt (etter minst et par timer), sages pluggene av tett på platen. En fintannet sag eller en multikutter med dykksagblad er opplagt til arbeidet.

6. Til slutt slipes pluggene i nivå med treet med en slipekloss eller en eksentersliper – først med slipepapir korn 80, og deretter med slipepapir korn 150.

Smart alternativ: Borjigg

En borjigg som guider boret ned og plasserer hullene nøyaktig, er et godt alternativ til pluggmarkører. Denne jiggen kan brukes til 6, 8 og 10 mm plugger i et 12-30 mm emne.

Det finnes flere typer, men alle virker etter samme prinsipp. Denne borjiggen er fra Wolfcraft, og koster cirka 230 kroner.

En borjigg er et godt alternativ til pluggmarkører

En borjigg er et godt alternativ til pluggmarkører

Slissene har samme diameter som "borehullene".

Slissene har samme diameter som "borehullene".

"Beina" holder borjiggen sentrert på emnet.

"Beina" holder borjiggen sentrert på emnet.

    Akkurat nå leser andre ...